Етнографски комплекс край морето за туристи

Етнографски комплекс край морето за туристи | StandartNews.com

Варна. Обособяване на етнографски комплекс на занаяти в новата атракционна зона, която се предвижда на пристанището предложи на среща с браншови организации независимият кандидат за кмет доц. д-р Христо Бозов. Идеята е той да бъде изграден по подобие на „Етъра". В него ще бъдат представени, както традиционни български занаяти от миналото, така и съвременни, но и типично местни занаяти.

„Една от точките в програмата ми за управление е подпомагане на малкия и средния бизнес чрез съкращаване на административните процедури", обясни доц. Бозов. По думите му съживяване на икономиката в града е една от основните задачи. За целта освен намаляване на административните изисквания ще бъде създадено и специално звено в общината, което ще работи за привличане на инвестиции в града.

От браншовото занаятчийско сдружение на фризьори и козметици се жалваха от зонирането, според което се определя патентният данък и в центъра той е 800 лева за стол при 100 лева в кв. Владиславово например. Във Варна има официално около 200 салона за красота, но и много студиа, които работят в сивия сектор, посочи Юлия Димитрова, председател на гилдията. Срещу нелоялната конкуренция на готова конфекция предимно от Китай се оплакаха и от занаятчийското сдружение на шивачите. Така например китайски бански от Румъния се внася на едро за 4-5 лева и се продава за 20 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай