Ембака се предаде за убийството на работник

Ембака се предаде за убийството на работник | StandartNews.com

Заради отправени заплахи за живота му се кри толкова време, заяви адвокатът му Ресин Недин

Издирваният повече от три месеца за убийство Емил Първанов – Ембака изненадващо се яви в понеделник в Окръжна прокуратура – Благоевград със своя адвокат Росен Недин. Държавното обвинение веднага постанови задържането му за 72 часа. На Ембака е повдигнато обвинение, че на 26 юни около 13,30 часа на новостроящия се лот 4 на автомагистрала „Струма" умишлено е умъртвил Николай Чивиев - престъпление по чл.115 от НК. Непосредствено след извършване на престъплението извършителят се укри, което наложи обявяването му за национално, а по-късно и за международно издирване чрез издаване на Европейска заповед за арест. Предстои прокуратурата да внесе искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража" по отношение на обвиняемия. „Няма какво да кажа към момента. Факт е, че моят клиент доброволно се яви в прокуратурата и се предаде. Толкова време се укриваше заради отправените заплахи от бивши легионери във Френския легион, с които е служил Чивиев, че ще посегнат на живота му. Тези закани бяха чрез медиите, а и с писма до семейството му", лаконичен бе адвокат Росен Недин. Той не уточни дали клиентът му през цялото време е бил в страната, или се е криел в чужбина.

Под дърво и камък полицията издирва убиеца повече от 130 дни. Убийството стана посред бял ден. 37-г. Първанов уби работник на фирма „Агромах" на един от пропускателните пунктове.

Кървавата трагедия се разигра на километър след село Левуново в посока Кулата. Ембака навлязъл със своя лек автомобил „Сеат" в забранения за движение участък. С него пътували съпругата и детето му. На нарушението веднага реагирал координатора на движението по постовете на фирмата Николай Чивиев. Той направил забележка на мъжа в сеата, възникнал спор, двамата се скарали. Стигнало се и до саморазправа, в която Ембака грабнал голям камък и го стоварил в главата на 47-годишния служител на строителната фирма. По пътя към Спешния център в Сандански Чивиев издъхнал, а убиецът му напуснал местопроизшествието с кола на свой приятел, който извикал по телефона. Според свидетели е видян за последно край Спешен център в Сандански, но щом разбрал, че работникът е починал, изчезнал.

Няколко пъти полицията прави акции в санданското село Лешница, където е къщата на Ембака. Там живее с жена си, болната си малка дъщеря и тъщата си. Отглежда стадо крави в селището, занимава се с животновъдство. Без резултат униформените обискираха дома му. Не бяха открити оръжия, боеприпаси и наркотици.

Николай Чивиев от дълги години живеел в София. Майка му е от Симитли, а баща му от съседното село Черниче. Мъжът 17 години е служил във Френския легион. Николай е баща на три деца. Той бе погребан на 28 юни в столицата.
Адвокатът на Емил Първанов – Росен Недин, увери ден след убийството, че Ембака ще се предаде скоро. Според Недин колата на Първанов е била потрошена от убития впоследствие Николай Чивиев. Юристът не е съгласен и че Първанов е извършил това, в което го обвиняват. "Срещата на магистрала "Струма" между починалия и Емил Първанов твърде много ми напомня за тази между Давид и Голиат", каза Недин.

Първанов разказал на адвоката си, че автомобилът му е бил ударен с някакъв предмет. "Започнало е преследване по пътя, бил е засечен. Господинът е започнал да нанася удари с палка и да троши колата му. Емил е бил в състояние на отбрана", обясни юристът.

Според него местните хора често нарушавали забраната за преминаване в участъка, а от полицията е трябвало да организират охрана на мястото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай