Д-р Бозов знае как да излекува Варна

Д-р Бозов знае как да излекува Варна | StandartNews.com

Доц. Стоян Маринов е експерт по туризма, преподавател в Икономическия университет във Варна, шеф на най-старото училище в бранша -Колежа по туризъм. Досега никога не се е занимавал с политика. Той обаче стана един от учредителите на инициативния комитет за издигане кандидатурата на независимия кандидат за кмет доц.д-р Христо Бозов.

- Как така експерт и аполитичен човек като вас е в инициативен комитет за издигане на доц.д-р Христо Бозов?

- Нашите неправителствени организации имаха контакти с доц. Христо Бозов. Той ме впечатли с качества. На първо място е компетентен, знае, може и има опит да управлява, доказал го е.

На второ място той е изключително толерантен човек, има слух за чужди и различни мнения. Третото му качество е на истински волеви човек - има визия и показва воля, как нещата да се променят.

- Кои са предимствата на тази кандидатура пред останалите в битката за Варна?

- Останалите кандидати ги познавам задочно, като биография всички са достойни. Но кои са предимствата на доц .Бозов? Първото е, че той е лекар и като такъв има възпитание за грижа към отделния човек. На второ място има усещане за социална справедливост и толерантност. Като лекар познава проблемите на здравеопазването във Варна и би могъл по най-бързия и ефективен начин да ги реши. Второто му голямо предимство, че той е преподавател в Медицинския университет. Като академичен човек има представа за проблемите на образователната система в града. И третото му предимство е, че е бил, а и си остава вечно такъв - военен човек. Това означава една самодисциплина и смелост да приема предизвикателствата и да решава проблемите. Приляга му да има предизборното лого на Митеран - "Спокойна сила". Има и още едно предимство - при него не съм забелязал да има заболяване от така наречения от мене синдром на придобита олигархична страст. Такъв се забелязва в хора, които са успели в професионалната си кариера или са натрупали някакви пари, да създават политически партии или да се включат в тях с цел да увеличат богатството си. При него това го няма, той си е професионалист, който наистина иска нещата да се случват, а не да гони пост или печалбарство.

- Какви очаквания има специално туристическият бранш, какво може към добро да промени доц.Бозов?

- С негово съдействие досега като зам.-кмет е било участието на Варна в големите туристически борси, организиране на крупни туристически форуми. Той обещава, че ще продължи да ги подкрепя, а в по-широк смисъл обещава, че ще промени средата за живеене. Освен това, не на последно място, са очакванията ни за справедливи местни данъци и такси. В краткия период, в който изпълняваше длъжността временен кмет, където можа, ги намали, но където не можа - не позволи увеличението им.

- Неговите опоненти го атакуват, че е бил в екипа на Кирил Йорданов, който подаде оставка след уличния натиск?

- Ние критикуваме модела "Кирил Йорданов", но той работеше успешно през първия, през втория мандат, донякъде и през третия, но се изчерпа през четвъртия. Грешно е да се смята, че като е бил в екипа на Йорданов, Бозов ще върне този модел. Напротив като част от екипа той е виждал грешките, познава проблемите отвътре и знае как да ги решава. Това, че доц. Бозов е бил зам.-кмет, е повече предимство, отколкото недостатък.

- Атакуват доц.Бозов, че е независим, но зад него стоят партии, сред които БСП, дори го припознават като левия кандидат за кмет за вота на варненци на 30 юни. А ако не остане независим след изборите?

- Такъв риск е минимален предвид ситуацията в страната. Хората вече нямат търпимост към грубата намеса на партии. Ляво-дясно за мен е обезсмисляно понятие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай