Дометиан празнува в манастир Ивановден и руската Коледа

Дометиан празнува в манастир Ивановден и руската Коледа | StandartNews.com

Монтана. Видинският митрополит Дометиан отслужи лигургия за Ивановден в Лопушанския манастир „ Свети Йоан Предтеча" край село Георги Дамяново. За службата в светата обител се стекоха миряни от околността, начело с кмета на общината Дилян Димитров. За службата дойде и председателката на форума „България – Русия" Светлана Шаренкова.

В манастира празнува Коледа архимандрит Филип, представител на Руската патриаршия у нас. Двамата с Дометиан откриха изложбата „Манастирите във Видинската епархия". Фотоси разказват за възстановяването на 9-те манастира в епархията. България има повече манастири от Русия, изтъкна отец Филип. Това говори за богат духовен живот.

Всички гости бяха посрещнати радушно от игумена на манастира епископ Сионий. Той разказа за строителните работи, които се извършват в него. С тях той ще се върне към вида от времето на създаването си през 9-ти век. Изгражда се нов по-малък храм, ново крило към хотелската част, ремонтира се старата църква и се благоустроява дворът. За възраждането на светата обител помагат богати християни от София и Монтана, изтъкна епископ Сионий.

От няколко дни манастирът е приютил 7 бежанци от Сирия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай