Череп на негър откриха на Калиакра

Череп на негър откриха на Калиакра | StandartNews.com

Каварна. Археологическият екип на доц. д-р Петрунова проведе за девета поредна година разкопки на нос Калиакра. Находките това лято са стотина, обобщи пред журналисти доц. Петрунова.

Сред тях са 36 монети, предимно от Средновековието, 13-14 век - времето на Добруджанското деспотство. За първи път са намерени и османски монети, които тепърва ще се проучват. Предполага се обаче, че са от времето на султан Баязид. Сред находките са много накити, изработени от най-чиста проба сребро, от злато или от сребро с позлата. Сред откритите култови предмети интерес предизвиква кръст-енколпион. Находката е доказателство, че мястото, където е открита, е било силно религиозно. Кръстовете енколпион са малки кутийки с изображение върху тях и се носят на врата.

Вътре в кутийките се поставят или свети мощи, или парченца от дървото, на което е бил разпънат Христос. Първият подобен кръст-енколпион е намерен през 2004 година, отново на Калиакра. На култовия предмет, открит това лято, е изобразен Христос като владетел на света, а около него в медальони на четирите рамена са представени четиримата евангелисти Матей, Марко, Йоан и Лука. “Поначало Калиакра се е смятала за едно изключително тайнствено и свещено място”, каза доц. Бони Петрунова. Калиакра е уникална с това, че ние имаме тук едно огромно монетно богатство от 11 империи и държави, които имат непрекъснати контакти с Добруджанското деспотство. Добротица дава и  името си на Добруджа, което ние сега всички употребяваме. Уникална е и църквата, която разкрихме.

Тази година можем да се похвалим, че самата църква “Света Богородица”, която се намира между църква 1 и църква 2, е най-голямата, най-престижната и очевидно най-много използвана, тъй като около нея разкрихме един огромен Некропол, от който до момента имаме проучени около 150 гроба. Само за тази година са 60 гробове. Те ни дадоха изключителна информация и благодарение на двойното финансиране, можем да започнем едно антропологическо изследване на костния материал. Направи ни впечатление някои странни погребения. На мен ми беше много интересно защо има толкова много гробове, в които са погребани мъжки индивиди заедно с малки бебенца с деца. Другият интересен факт е, че имаме много починали жени не в резултат на болести или инфекциозни заболявания, нещо обичайно за Средновековието, а от прорезни рани, тоест тези жени са починали от удари с меч, бойни брадви и т. н. Тези факти тепърва ще бъдат тълкувани. От костния материал, който сме събрали, ще направим и един опит да направим фокусна извадка за етническата характеристика на населението, тъй като това е един много щекотлив и спорен въпрос – кой точно е населявал Добруджанското деспотство. Имаме и един череп на негър", обясни пред журналисти доц. д-р Петрунова.

Тази година археологическите разкопки на крепостта на нос Калиакра са получили двойно финансиране – 30 000 лв. от Община Каварна и още 20 000 лв. от Националния археологически институт с музей към БАН.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай