Бунтът на надзирателите тръгна от Враца

От години сме трета ръка в системата за сигурност, обявиха недоволните

Бунтът на надзирателите тръгна от Враца | StandartNews.com

Враца. Близо 90 надзиратели от врачанския затвор дадоха старт на бунта, който организира синдиката им в цялата страна.Те излязоха да пият по една студена вода, за да подчертаят, че такъв е бил резултата от обещанията за увеличаване на заплатите и социалните им плащания от години насам.

В бюджета на следващата година са заложени пари за по-високи възнагражденията на лишените от свобода, защото те са възрани с минималната заплата, но тази на надзирателите остава непроменена – 598 лева за обикновен и 670 лева – за старши. А в същото време издръжката на един затворник е 1000 лева. На мъжете, които ги пазят денонощно се полагат само 400 лева за дрехи. Те ще стигнат едва за един зимен костюм и кубинки.

„През лятото по шорти и джапанки ли да ходим?", попитаха недоволните. „Огромно е подценяването ни и в сравнение с другите служители от системата за сигурност – полицаи, пожарникари, военни", подчерта председателя на дружеството и член на управителния съвет на синдиката на служителите в затворите Иван Тошев. Така например порционът на един надзирател е 60 лева на месец, а на останалите – 120 лева. Заплащането за специфичен труд е само 28,50 лева.

„Проблемите ни са много и комплексни, те са свързани с недостатъчното финансиране на цялата ни система. Сред тях е и отчитането на работното време. Смените ни са 24- часови, а ни се водят по 22,30 часа. В страната заради това несъответствие има заведени над 500 дела, 99 на сто от тях са спечелени от надзирателите. И това е парадоксът – съдът постановява да се отчитат 24 часа, а Главната дирекция продължава да отчита 22,30 часа. Няма кой да я задължи да спази тези решения", гневят се надзирателите.Те се чудят защо дори не им се казва какъв е щата.

В момента на 120 затворници във Враца се пада по един надзирател, но по трима социални работници. Парите за издръжка не стигат. Не са се намерили средства дори за скенер. Това налага един надзирател да проверява по 60 – 70 багажа на свиждане с металотърсач на ръка. Абсурдно е също така непрекъснато да има скандали за телефоните, които ползват затворниците, въпреки че въпросът може да се реши тотално с купуване на заглушители на сигнала, алармират надзирателите от Враца.

Протестиращите с мъка признаха, че някои от тях не доживяват до 60 години от големия стрес, на който са подложени, но въпреки това не напускат системата, защото безработицата в региона е голяма.Те ще се включат в националната стачка, която е насрочена за 9 ноември пред Министерството на правосъдието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай