Бракониери убиха рядка птица край Шабла

Искат забрана на лова през януари

Бракониери убиха рядка птица край Шабла | StandartNews.com

Добрич. В района на Шабленското и Дуранкулашко езеро да не се ловува през януари, когато зимуващите у нас защитени видове водоплаващи птици се подготвят за своя полет на север. За това настоява Българското дружество за защита на птиците, заяви “Стандарт Нюз” говорителят му Марияна Георгиева. Тя поясни, че именно януари е най-критичният месец. Поводът отново да припомнят искането природозащитниците е бракониерски набег в навечерието на Коледа, при който приходящи ловци са отстреляли червеногуша гъска край Шабла.

“Червеногушата гъска е застрашена от изчезване в световен мащаб, включена е в Червената книга на България и е абсолютно забранен за лов. Ловци са убили птицата, която е била в смесено ято пред очите на полеви екип на Българско дружество за защита на птиците в района на Шабла”- разказва Георгиева. Тя заяви, че БДЗП ще продължава да настоява за въвеждане на зона за покой за зимуващите ята от водоплаващи птици в района на езерата край Шабла и Дуранкулак, които са и част от европейската мрежа Натура 2000.

БДЗП поддържа много добри отношения с местните ловци и риболовци, като те са наши партньори по проект - „Сигурни зимовища за червеногушата гъска“, който изпълняваме, заяви още Георгиева. Бракониерите, по данни на сътрудника на БДЗП, не са местни хора и са се появили с високо проходим автомобил 4х4, от който са открили безразборна стрелба срещу смесеното ято гъски. Отстреляната птица е паднала на 15 м от партула на БДЗП, а бракониерите са избягали веднага. Подаден е сигнал до полицията, а служители на РИОСВ – Варна, са съставили протокол за случая. Според Наказателния кодекс наказанието за отстрелване на световно застрашен вид е до 5 г. затвор.

Природозащитниците припомнят, че миналата година бракониери отстреляха в района друг световно застрашен вид и изключително рядък представител на българската орнитофауна – Голямата дропла. В рамките на проекта се очаква през януари в районана езерата да пристигнат британски специалисти – орнитолози, които ще направят опит да заловят няколко червеногуши гъски, за да им бъдат постанени сателитни предаватели, сподели още Георгиева. “Така ще може да проследим обратния път на птиците – 6000 км до Сибир, които те изминават и да научим повече за тях. Благодарение на два радиопредавателя, които през 2011 г. бяха поставени на две мъжки птици открихме, че има влажни зони в Румъния,за които самите румънци не подозират” – сподели говорителят на БДЗП.

Направеният в средата на декември мониторинг в района е показал,че в момента там зимуват над 6024 червеногуши и 43 143 големи белочели гъски. Природозащитниците добавят, че расте и числеността на други видове зимуващи в района – черногуш гмуркач, лиска, фиш, зимно бърне, среден нирец. Не са рядкост вече и северният мишелов и малкият сокол. В Дуранкулашкото езеро са наблюдавани и по-редките голям нирец и ушат гмурец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай