Бистрица почете герои с надиграване

Бистрица почете  герои с надиграване | StandartNews.com

Бистрица не е просто едно от много софийски села, превърнали се в нещо средно между вилна зона и предградие на почти двумилионната българска столица. Колкото и да изглежда парадоксално, тази близост не е попречила на бистричани да пазят ревностно традициите на своята история и фолклор. В това може да се убеди всеки, който присъства вчера на традиционния Спасовденски събор в селото, където в продължение на два часа се надпяваха и надиграваха местните самодейци. И това не е от вчера. Още се носят легендите за "Бистришката четворка" от народни музиканти, свирили на живо пред микрофоните на Радио София през 30-те години на миналия век. Техни следовници стават знаменитите "Бистришки баби", които са само част от ансамбъла за автентични шопски песни и танци, основан през 1949 г. към местното читалище, върнало си отново името "Цар Борис III". Самият Филип Кутев е идвал да слуша и наблюдава техните изпълнения, залегнали в голяма част от творчеството му.

За всичко това говори ветеранът на местната самодейност Петър Ташев, който дълги години е бил ръководител на състава. Днес дъщеря му Дина Анчева е начело на знаменитите "Бистришки баби". Той и приятелят му Траян Роглев са живата история на селото. И докато на сцената мериха сили певци и танцьори, възрастните мъже охотно разказваха спомените си за Спасовденския събор.

Той е посветен на загиналите във войните 1912-1918 г. Още след Първата световна война бистричани вдигат не само паметник на падналите по бойните полета 74 свои съселяни, но уреждат и малък музеен кът. В него са били изложени донесените от фронта оръжия и различни вещи от воинското снаряжение, медали, документи. За съжаление, днес са останали само няколко снимки на местните герои. Освен панихидата се е правел традиционният при такива поводи курбан, в който е участвало цялото село - нали почти всеки е имал някакъв загинал родственик.

"В Бистрица всеки ден е събор", обръща разговора към нещо по-весело Петър Ташев. Защото бистричани смятат за празници на селото Рождество Богородично - 8 септември, а също и Петковден - 14 октомври. Така се наричат двата околни манастира, които също не остават без посетители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай