Банско посреща празниците с грандиозна програма

Ето какво предстои

Банско посреща празниците с грандиозна програма | StandartNews.com

Тази година ранният сняг създаде подходящ декор за коледно настроение. Само след броени дни започват и събитията от Коледно - Новогодишната програма на Община Банско, в която всеки ще намери интересно събитие за своя вкус и предпочитания.
Програмата започва с Коледната БлагоТворителница на Началното училище, в която родители, деца и учители предават доброто „От детските ръце … до детското сърце“. Техният коледен базар ще бъде на 3 декември /неделя/ от 11 часа пред главния вход на училището. Събраните пари ще бъдат дарени за лечение на деца.
На Никулден, 6 декември, от читалището специално са подготвили коледната пиеса „Щастливият елф“. В нея и участници, и зрители са децата на Банско. Спектакълът ще започне от 17 часа в големия читалищен салон, а веднага след него, в 18 часа ще грейнат светлините на коледната елха на централния площад.
Цял месец ще продължи Коледният базар – от 8 декември до 7 януари. Той ще бъде разположен в подколонното пространство на НЧ“Никола Вапцаров“.
Най-красивите и пъстри ритми на хората, най-благозвучните песни от Банско и Битоля ще се слеят в „Празнична прегръдка“, когато на 11 декември от 18 часа на сцената в големия салон на читалището излязат самодейците от двата града за съвместен фолклорен концерт.
Следващият музикален подарък е празничният концерт на най-талантливите млади изпълнители от Югозападна България, които ще пеят с Биг бенд – Благоевград. Те също ще бъдат на сцената в големия читалищен салон - на 14 декември от 18 часа, за да сътворят своята „Коледна магия“.
Официалното откриване на ски сезон 2023/2024 година ще бъде на 16 декември. Програмата започва в 9:30 часа на Бъндеришка полена, а в 17:30 се премества на площад „Никола Вапцаров“. В центъра на Банско ще има богата фолклорна програма и дегустация на бански ястия.
Самодейците към НЧ“Никола Вапцаров“ ще зарадват съгражданите си и гостите на Банско с голям коледен концерт на 22 декември от 18 часа. Със своите изпълнения те ще нарекат „Да е спорна и честита!“ наближаващата Нова година.
Най-добрите спортисти от Банско ще бъдат обявени на тържествено. Официалната церемония „Спортист на годината“ ще се проведе в Туристически информационен център на 28 декември от 16:30 часа.
Кулминацията на празненствата започва в последния час на последния ден на 2023 година на централния площад. Концертът в Новогодишната нощ започва в 23 часа и ще продължи в Новата 2024 година. Когато камбанният звън на кулския часовник отброи 12 удара, Банско ще бъде огряно от празнична заря.
В понеделник, в 11 часа на първия ден на Новата година, е най-очакваното, весело и впечатляващо – Традиционно кукерско шествие. На централния площад ще се съберат едни от други по-атрактивни и уникални, трите махали – Костей блата, Вионовото блато и Улевиница.
Извън организираните от Общината събития, но с всеобща подкрепа и желание, е дрънкането на звонци по махалите – всяка събота вечер и най-много на Божичь.
Навръх Коледа, 25 декември, по Банско ще обикалят коледари и ще наричат за здраве и берекет. Всички, които имат звонци от Костей блата и Вионово блато ще дойдат на централния площад в 12 часа, за традиционното дрънкане на звонци, каквото има само тук.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай