Агнетата поскъпнаха с левче за Великден

Агнетата поскъпнаха с левче за Великден | StandartNews.com

Стопани искат 7 лв. за кг, ярета се намират и за 6 лв. за кг

Глъчката на животинския пазар в Благоевград е страшна малко след 09,00 часа. Десетки животновъди, търговци и купувачи са окупирали тържището в сряда и алъш-веришът върви с пълна сила. Агнета блеят, ярета врещят от каруци, леки коли, камиони, саморъчно направени двуколки. Между хората пазарлъците не секват за цената на великденската мръвка. За големия християнски празник много купувачи искат да си осигурят агнешко или ярешко директно от производителя. Но изненадата за тях бе по-високата цена на стоката.

Почти всички стопани искаха от 6,50 до 7,50 лева за килограм живо тегло на агнетата. Миналата година за Великден животните вървяха по 6,00 лева за килограм, а някои дори продаваха четириногите за 5,50 лева за килограм. „Няма вече кой да гледа животни, че е трудно и сметката ни не излиза. Тази година сме много малко продавачите. Цяла зима мръзна, не мога да си дам стоката без пари", твърди младият животновъд Славчо Крумов от село Покровник.

79-годишният Славчо Димитров още рано е продал две от четирите си агнета на цена от 6,50 лева за килограм. Няколко купувачи се пробват да смъкнат цената на останалите му две агнета, но без успех. „От тази цена надолу не мърдам. По магазините агнешкото върви по 14-15 лева за килограм. Даже трябва да търся по 7 лв. за кг, но съм си направил сметката. И на мен в магазина не ми дават нищо без пари", казва пенсионерът.

Двама съпрузи също правят опит да намалят цената, но след отпора на стопанина нямат избор. Купуват агне от 22 килограма за 140 лева. „Ще продам и последното си агне, тъй като повечето продавачи държат цена от 7,00 лева за килограм", казва след прибирането на парите бай Славчо. На цена от 6 лева за килограм живо тегло могат да се намерят на животинското тържище само ярета. Но и те масово вървят по 6,50 лева за килограм. Олелията и ожесточените пазарлъци на животинския пазар край Благоевград ще продължат през целия ден. А в неговия край настроенията на фермерите ще са различни. Който е продал стоката си, ще си брои спечелените пари. Който не е могъл, ще има още една неспокойна нощ. И ще очаква с надежда утрешния ден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай