Експерт по отбраната: За Москва Украйна беше по-важна от ЕС

Убеден съм, че НАТО в никакъв случай няма да нанесе ядрени удари, казва Вернер Фаслабенд

Експерт по отбраната: За Москва Украйна беше по-важна от ЕС | StandartNews.com
  • Вашингтон и Брюксел са на мнение, че Русия може да бъде победена
  • Убеден съм, че НАТО в никакъв случай няма да нанесе ядрени удари, казва Вернер Фаслабенд в специално интервю за в. "Стандарт"

Вернер Фаслабенд е един от най-компетентните европейски експерти по отбраната и сигурността. В продължение на десет години (1990 - 2000) е министър на отбраната на Австрия. Понастоящем е президент на Австрийския институт за европейска сигурност (AIES).

- Как оценявате досегашното развитие на военните действия в Украйна?

- От една страна, Русия беше подценила бойната сила на украинската армия, от друга страна, в НАТО бяха надценили бойната мощ на руската армия. Военните действия започнаха с неправилни очаквания. След 2014 г. с помощта на Запада украинските въоръжени сили бяха оборудвани, обучени и тренирани и техните възможности се увеличиха значително. Учудва ме, че Москва не бе оценила този процес правилно. Високата оценка за руските въоръжени сили навярно идваше от безупречното изпълнение на операцията в Крим през 2014 г., която мина светкавично и без нито един изстрел.

- Защо в Крим се получи, а в Украйна не?

- Вероятно защото в Крим тогава действаха специални подразделения, а в Украйна воюват регулярни части, които не са преодолели още пагубната рутина, която настъпи след разпада на СССР. През 2014 г., когато украинските части започнаха военни действия срещу Донбас, те бяха слабо организирани и не толкова силно пропити от национализъм, но постепенно Киев вдигаше градуса и днес те са много по-мотивирани и организирани.

- Какво накара Русия да започне военната операция срещу Киев?

- Имах известни съмнения дали Путин ще се реши на военна операция в Украйна, тъй като той рискуваше да загуби всички онези отлични отношения, които бе изградил с правителствените ръководители на Германия, като започнем още от Шрьодер и сетне с Меркел, във Франция с Макрон, в Италия, в Унгария, в Австрия и т.н. Но очевидно, за Русия Украйна беше по-важна.

- Как изглежда днес картината?

- Според американските и натовските генерали, днес Русия във военно отношение е сериозно отслабнала и ще ? бъде трудно бързо да измени хода на войната, да навакса и преодолее технологичните и логистични недостатъци, независимо от протичащата частична мобилизация.

- Очакват ли се скоро преговори за прекратяване на военните действия?

- В НАТО считат, че условията, които ще предложи Русия, ще бъдат неприемливи. Критическият пункт ще бъде Крим. Ако той остане руски, това ще бъде постоянна пречка за интересите на НАТО в района. Въпреки, че моето мнение е, че разделителната линия е Дон. Всичко, което е на изток плюс Крим е руско.

- А на запад?

- Ще зависи от по-нататъшното развитие на военните действия. Не се знае как ще се отразят масираните руски бомбардировки върху духа на украинската войска и политическото ръководство в Киев.

- Неотдавна Зеленски призова НАТО да нанесе превантивен ядрен удар срещу Русия. Какво мислите по повод на ядрените заплахи и спекулации?

- Не съм специалист в тази област, но считам, че това са празни приказки. Не мога да си представя, че с ядрени удари би могло да се спечели война. Убеден съм, че НАТО в никакъв случай и при никакви обстоятелства и молби няма да нанесе ядрени удари срещу Русия. Това бе ясно заявено и от САЩ, че ще продължат да поддържат Киев, но само с конвенционални оръжия.

- За успеха в една война са важни и запасите и ресурсите с които разполага икономиката, военната промишленост, тила?

- Това, което узнах от американските военни, а също и от британските и немските, е че Русия разполага с големи запаси от конвенционални оръжия, което им дава възможност да водят още дълго време военни действия без ограничения. По отношение на високотехнологичните системи имат ограничения и са по-слабо запасени. Като цяло, руската икономика се развива стабилно и е на много по-добро равнище, отколкото предполагаха натовските военни и експерти. Не се забелязват и някакви особени прекъсвания или  спадания в резултат на западните санкции. Към това трябва да добавим и умението на руснаците да импровизират и да си измъкват от всякакви ситуации.

- А на Запад?

- На Запад запасите като цяло не са големи, дори са доста ограничени, но ако НАТО вземе съответни решения и мерки биха могли, не толкова бързо, но в продължение на определен период от време, да бъдат увеличени.

- Има ли вероятност в ЕС да бъде въведена мобилизационна икономика?

- В началото на специалната военна операция позицията на отделните европейски страни по отношение на Русия беше противоречива и нееднозначна, но днес вече изцяло е антируска. Но мобилизационна икономика - няма как да се случи. Наскоро бях във Варшава на Форума по безопасността, където украинците и поляците буквално нападаха Аналена Бербок за това, че Германия отказва да достави на Киев обещаните Леопарди. Ето ви пример как НАТО е готово с всички сили и средства да помага на Киев. Отначало трябваше да се осъществи троен суап между Германия и Полша за доставка на тежки оръжия в Украйна, но се провали, тъй като Германия отказа да ги достави.

- Биха ли могли поляците по своя инициатива и зад гърба на НАТО да се включат във войната?

- Не, това е изключено. Вярно, че поляците са по-различни, исторически там са се развили други обстоятелства, но никой няма да им разреши да участват с войски. Те са много активни и натрупват оръжия. Стремят се да се харесат и да докажат на САЩ, че са техният най-надежден съюзник в Европа.  По замисъла на САЩ функцията на ударна сила в Европа трябваше да поеме Германия, но поради непоследователното поведение на последните немски правителства това се провали. И поляците решиха да се възползват. Поръчаха хиляда най-съвременни танкове и три ескадрили изтребители в Южна Корея. Разбира се, срокът на доставката им ще е дълъг, но важното е, че показват решимост и желание.

- Какво очаквате от изборите за конгрес в САЩ в началото на ноември? Биха ли повлияли резултатите върху външната политика на страната?

- Не мисля. Нищо особено няма да се промени. Байдън остава президент до 2024 г. Даже ако в конгреса републиканците получат мнозинство, даже ако Тръмп успее да се кандидатира за следващите президентски избори и ги спечели, могат да се променят само някои акценти, но не и цялостната външна политика по отношение на Русия и Украйна.

- Бяхте споменали, че рано или късно ще се стигне до преговори за прекратяване на военните действия. Каква ще бъде в тях позицията на САЩ и НАТО?

- Това, което чувам от натовските столици е, че за Русия има само един партньор в тези преговори и това са САЩ. Те от своя страна ще настояват и Зеленски да участва под една или друга форма. САЩ ще настояват на точни и ясни условия за мир, които да гарантират техните интереси в Русия, Украйна и останалите части от постсъветско пространство. Струва ми се, че по-рано между Путин и Тръмп бяха подготвени условия за постигане на гъвкаво съглашение за сферите на влияние, или както неотдавна каза Байдън: "ще изхождаме от това какви територии ще отвоюва Путин. Ако са умерени, няма да реагираме много бурно, ако са прекалено големи - по друг начин." Но днес вече никоя американска администрация не може и няма да е в състояние да отстъпи. В САЩ са на мнение, че докато Украйна се държи, трябва да се воюва до победа над Русия.

- На какви условия биха се съгласили САЩ, съответно Русия?

- За Русия най-важното е да обезпечи за себе си Крим, Донецк и Луганск. Но тя не се спря и продължи по-нататък. Ако тя се съгласи да отстъпи извоюваните териториални придобивки, САЩ ще дадат съгласие за прекратяване на огъня и съответните указания и инструкции на Киев. Но ако Русия не е се съгласи и продължи да воюва, то тя ще претърпи поражение и ще загуби всичко.Ето по такъв опростен начин разсъждават във Вашингтон и в Брюксел.- За САЩ не е ли добре, че Русия отслабва и падат нейните възможности да поддържа Китай?- До сега не съм разглеждал нещата под такъв ъгъл. По-скоро изхождам от това, че тази остра конфронтация с Русия отдалечава САЩ от възможността да концентрират и насочат всичките си сили против Китай. Войната в Украйна много силно напряга цялото американско ръководство и времето работи не в полза на САЩ, а на Китай. Управленските, дипломатическите, военните ресурси дори и на такава супер-държава като САЩ не са безгранични. Ако войната в Украйна продължи още половин година, това ще създаде сериозни проблеми на САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай