Вълкът - секс и чар

Джак Никълсън и Хю Джакман разтърсват Холивуд

Вълкът - секс и чар | StandartNews.com

Кой не е чувал за Хю Джакман, кой не иска да е гадже на Човека вълк? Той не е като останалите мачовци. А всичко различно е прекрасно! Затова и супергероят спира дъха на мацките и от екрана, и в живота. Само че не е съвсем върколак. Точният превод на wolverine е росомаха - също свирепо животно, което не се оставя да бъде победена току-така.

Но дори да сме изгубени в превода, в кожата на звяра влизат двама от най-харизматичните актьори на всички времена.
Джак Никълсън е най-яростният сексуален хищник на Холивуд - малко актриси не са вкусили от ласките му. Той беше блестящ в едноименния "Вълк". Хю Джакмън е негов антипод - съблазнява със супермагнетизъм в киното, но в живота е верен на съпругата си Дебора, въпреки че е с 13 години по-млад от нея.

Хю сравнява своята 57-годишна муза с кукла в интервю за списание Good Housekeeping.

"Още от първата ни среща просто си паснахме, между нас се създаде връзка. Деб си ляга последна, а сутрин става първа. Нали знаете тези кукли, които си затварят очитеq като ги сложиш да легнат, а когато ги държиш вертикално, очите им са отворени? И Деб е такава, има две скорости - сто и движение".

Хю е специалист по романтичните изненади. Веднъж се обадил на Дебора и й казал, че ще остане на снимки до късно, а вместо това резервирал маса в любимия им ресторант и отишъл да я вземе от вкъщи. "Тя изпадна в шок", смее се красавецът.

Тези дни бе премиерата на "Wolverine", в който звездата е Джакман. За да се подготви за ролята, трябвало да напълнява по половин кило на седмица - общо 24. Всеки ден поглъщал по 6000 калории от "отвратителни и в голямо количество пилета, стекове и кафяв ориз". Това е първият филм за героя на Марвел, в чието заглавие няма етикета X-Men. Джакман влиза в образа на Логън за шести път. Сега обаче се озовава в Япония. Освен в борбата с вътрешните си терзания и дилеми Върколака трябва да победи и в наближаващата титанична битка, която ще го изправи срещу могъщ съперник и ще го промени завинаги. Хю признава, че е успял да достигне физическата форма, която винаги е искал героят му да притежава.

Човекът-росомаха-вълк тъкмо спасява мечките гризли от отровни стрели на ловците, когато се налага действието да го отведе в Страната на изгряващото слънце. Там той се среща със старец, когото навремето е спасил в Нагазаки. И тогава започва истинското забавление. Както се знае, волверинът е безсмъртен.

Старецът има бизнес империя, безжалостен син и секси дъщеря и във всичко това се забърква героят на Хю Джаксън. Критиците смятат, че той прилича на Клинт Ийстууд в зрелия му период, само дето е малко по-приказлив. Оказва се, че това си е старомодна история за мома в беда, в случая наследницата Марико, а как да има хубава любовна история без принц Чарминг?!

Върколакът всъщност е супергерой от комиксите на Марвел. Появява се през 1880 г. под името Джеймс Хоулет, но го наричат Лоуган. Той е мутант, който притежава животински сетива и рефлекси, както и лекуващ фактор, който му позволява да възстановяви всяка своя рана. Обикновено супергероите ги ухапва някое животно, за да придобият силата му. Дългите му нокти изскачат ефектно от юмрука, защото военните са свързали костната му система с неуязвимия метал адамантий. Също така той е и майстор в ръчните борби и бойните изкуства. Върколака е член на няколко екипа, включително Х-Мен и Новите отмъстители.

Легендите

Вълците като тема са много експлоатирани в изкуството заради заряда, който носят в себе си. Превръщането на човек във вълк е разпространена легенда. Тюрките вярват, че всеки шаман може да премине през тази метаморфоза. Славяните наричали въпросните превъплъщенци "върколаци". Смята се, че Боян Магесника, син на Симеон, даже се бил "изучил в правенето на магия дотам, че можел изведнъж да се превръща във вълк, както и в най-различни други зверове". Животното е смятано и за родоначалник на племена, много популярен е и древноримският мит за Ромул и Рем, отгледани от вълчица. Някои славянски вярвания третират вълка като унищожител на демони.

Острозъбият Никълсън

Легендарният сваляч Джак Никълсън, за когото се носят слухове, че е преспал с повече от 2000 жени, направи незабравима роля като книгоиздателя от Манхатън Уил Рандъл във "Вълк". В началото той е обхванат от страхове, че ще загуби позицията си във фирмата. След работа тръгва с колата извън града и в тъмното не забелязва огромния вълк, който попада под колелата. Уил отива да види как е животното, когато то се обръща и го захапва. От този момент Уил вече не е същият. Въпреки опитите си да контролира животинското в себе си той бавно и необратимо се преобразява в звяр. Съдбата го среща с Лаура, в чиято роля е Мишел Пфайфър. Тя е единствената жена, която ще се доближи и ще остане при него.

Въпреки че филмът разказва за върколак, самата дума не се споменава нито веднъж. Шарън Стоун трябва да играе Лаура, но отказва. Носителят на два оскара Джак и Мишел преди това се срещат на снимачната площадка на "Вещиците от Истуик". После в сагата за човека прилеп "Батман" Никълсън е Жокера, а тя е Жената котка в "Батман се завръща".
Известният като противник на всякакви правила Джак се опитвал да екранизира историята цели 12 години с приятеля си, сценариста Джим Харисън. Неповторим мачо и на 76, той често казва, че взима виагра само когато е с повече от една жена. Палавникът на Холивуд е известен и с друга, по-брутална мисъл: "Хората, които говорят с метафори, могат да ми сапунисат скротума". За сърдечните трепети актьорът с най-хищна усмивка се изказва така: "Ако мъжете са честни, всичко, което правят, и навсякъде, където ходят, е заради шанса да видят жени".

Лошото момче на киното е имал афери с Мишел Филипс, Биби Бюъл, Лара Флин Бойл, Анджелика Хюстън и Ребека Брусар, но още сънува истинската любов. "Имал съм всичко, което човек би могъл да си пожелае, но не знам дали някой би могъл да каже, че съм бил успешен в областта на любовта. Не зная защо. Бих се радвал неимоверно на една последна истинска любов. Но не си представям реално, че би могло да се случи. Това, което не мога да отрека, е, че имам голямо желание за това."
Има един брак - с актрисата Сандра Найт, и общо пет деца от други жени. Казва, че само Хюстън е разбила сърцето му, въпреки че той е този, който й изневерява и забременява Ребека Брусар.

Първият е от Лондон, 1935-а

Първият филм, посветен на тематичните истории, е "Върколакът от Лондон", сниман през 1935 г. По време на една ботаническа експедиция в Тибет доктор Глендън е нападнат в тъмното от странно животно. Когато се завръща в Лондон, открива, че нощем се превръща във върколак и тормози града. Единственият лек за него е рядко азиатско цвете. След направените тестове на грима актьорът, в главната роля Хенри Хъл, отказва макиажа с аргумента, че отнема неоправдано много време. Преправят визията и се появява далеч с по-малко козина. Във филма миксират гласа на Хъл и на истински вълк за по-автентичен вой. Казват, че този резултат е ненадминат с годините, даже и в лентата "The Wolf-Man" от 1941 г.

Чорапчо завоюва седем оскара

"Танцуващия с вълци" на Кевин Костнър е тотален хит - има 7 оскара. Актьорът, режисьор и продуцент обаче е само едната звезда във филма, а другата е вълкът Чорапчо, наричан така заради белите петна по краката си. Героят от Гражданската война Джон Дънбар попада в Дакота, където успява да спечели уважението и приятелството на гордите индианци. Наричат го Танцуващия с вълци заради срещата му с вълк, в която оцелява. Два вълка играят в лентата ролята на Чорапчо. За сцената, в която войниците стрелят по Чорапчо, единият вълк актьор е бил затворен в клетка, докато около него се появявили ефекти от димни облачета. Животното било вкарано в нея, за да не избяга.

Човекът, който казва на Чорапчо в една от сцените да си ходи вкъщи, е треньорът на животното. То обаче го ухапало по крака и се наложило Костнър да се справи сам в следващите кадри. Той хвърлял парчета сурово месо, за да го държи на разстояние.

Има го и като тийнейджър

Набиращият все по-голяма зрителска маса е и сериалът "Тийн вълк" - за непокорния младок Скот Макол. Той се превръща в ликантроп -гръцкото наименование на върколака, когато е ухапан от животното. Някои промени са позитивни - демонстрира завидна сила в спортни занимания, има суперслух и се чувства много самоуверен.

Тайлър Поси, дете на британец и мексиканка, е в главната роля, а коментарите още за първата серия, излъчена през 2011 г., са повече от добри. Актьорската игра на целия състав получава шестица, а специалните ефекти са похвалени за това, че не стоят евтино. Сравнен със "Здрач" също печели зрителските овации, защото действието там се върти около връзката на Бела и Едуард, а в "Тийн вълк" се разказва повече за трансформацията на героя и приключенията му. Даже любимата му Алисън е само част от тези събития. Момичетата гледат филма заради Дилън О'Браян, който играе Стайлс, най-добрия приятел на върколака Макол. Чипоносият красавец напомня на Робин, другаря в подвизите на Батман.

Герои и в бестселъри

"Цикълът на върколака" е от по-леките романи на Стивън Кинг и все пак е доста страховит. Книгата е илюстрирана от известния художник на комикси Бърни Райтсън. Разказва се за върколак, тероризиращ малък град. Всяка глава е кратка история. Екшънът се развива в измисления град Таркърс Милс в щата Мейн. Върколак жестоко убива хора и животни, а стават и странни инциденти на всяко пълнолуние. Иначе нормалното градче живее в страх. Главният герой е Марти Кослоу, единадесетгодишно момче в инвалидна количка. Въпросът е кой от жителите му е човекът вълк, а отговорът е повече от шокиращ. Романът е адаптиран за голям екран под името "Сребърния куршум" през 1985 г.

Друг невероятен майстор на перото, Тери Пратчет, убеждава, че върколак успешно може да бъде и жена. Той създава суперсексапилната героиня Ангуа. Тя е от серията романи за Стражата и освен че е ефектна блондинка с коса до коленете, е и печен полицай. Нагръдникът й е специално изкован заради пищния бюст. Постоянно се бори с дуалистичното в себе си, за удобство крие рокли из града Анкх-Моркпорк, ако й се наложи да се преоблече в бързината. Преобразяването й винаги я връща в позиция както майка я е родила. Неравномерната й същност не пречи на честния капитан Керът да я обича точно такава. Даже й е изрязъл вратичка в портата, от която да излиза, щом се превърне във вълк, както и кошница, в която да спи, когато е във фаза на четири крака. В една от новелите, "Шовинист", двама от героите, Ноби и сержант Колън, цитират Ангуа: "Голотата е национална носия навсякъде по света".


Любопитни факти

Вълците тичат на пръсти, което им позволява да спират и да се обръщат по-бързо. Освен това лапите им не се изморяват.
Имат 40 пъти по-силно обоняние от човека. Те могат да подушат друго животно от 1,6 километра.
Очите на малките вълчета са светлосини. На осмия месец очите им стават жълти.
Мъжкият и женската обикновено са двойка цял живот. Те са предани родители и водят истински семеен живот.
При определени условия вълците могат да чуят нещо на 10 км от гората и 16 км от откритата тундра.
Делят се на сиви и червени вълци.
Гладен вълк може да изяде 10 килограма месо само на едно хранене. Все едно човек да изяде хиляда хамбургера. Въпреки че много женски в глутницата могат да раждат, малцина го правят. Само алфа мъжките се чифтосват с женските. По този начин се създават по-силни вълчета и помагат за компактността на групата. Другите женски се грижат за малките като "бавачки".
По-ниските в ранг мъжки нямат приятели и често страдат от симптоми на стрес, "психологически кастрирани" са. Някои от тях се страхуват толкова много от алфа мъжките, че почти не излизат в горещините.
Вълкът може да преплува 13 км. За това им помагат ципите между пръстите на лапите.
Между 1883 и 1918 година в щата Монтана бракониери избили близо 80 000 вълци.
Адолф Хитлер, чието име в превод означава "водещ вълк", бил толкова привлечен от вълците, че често го наричали Herr Wolf и Conductor Wolf. По време на военните действия кодовите му имена били Wolfsschlucht, Wolfschanze, Werewolf.
Вълкът може да тича с близо 32 км/ч. Ако е необходимо, скоростта нараства до 56 км/ч, но само минута-две. Могат да бягат цел ден "кучешки тръст" с 8 км/ч.

Размисли и страсти

Ако няма вълци, защо ни са кучета
Човек за човека е вълк
Ако видиш зъбите на вълка, не мисли, че ти се усмихва
"Пазете се от лъжливите пророци, които дохождат при вас с овчи дрехи, а отвътре са вълци грабители (Мат. 7:15).
Който се страхува от вълци, в гората не ходи.
На вълка вратът му е дебел, защото сам си върши работата
В човека се борят два вълка - на любовта и омразата. Побеждава този, който храниш повече

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай