Търсят край Ветринци златото на Вълчан войвода

Древна крепост пази тайни от римско време

Търсят край Ветринци златото на Вълчан войвода | StandartNews.com

От години иманяри налитат на древна крепост край търновското село Ветринци като мухи на мед.

Средновековната твърдина е разположена в местността Магарешки токове на 1.29 км южно по права линия от центъра на селото. Изградена е на скалист хълм, заобиколена от юг, запад и север от река Янтра, към която склоновете на възвишението са отвесни. Иманярите са подмамени от легендата, че тук е някъде е скрито прочутото съкровище на Вълчан войвода. Според историците това не се потвърждава от нито един сериозен източник. Местните хора пък са убедени, че цитаделата е копие на царския дворец на Царевец, твърди Руси Димитров, който отдавна проявява интерес към крепостта. Още през 2008 г. екип от Историческия музей във Велико Търново прави обход на източната част на землището на селото. Учените тогава картотекират крепостта и описват в документи всичко, което е запазено. На най-високото място ясно се очертавала кула в местността Марина чука. На върха на възвишението има изкуствена могила с диаметър около 10 м, съставена от скални отломъци и пръст. В няколкото иманярски изкопа са намерени фрагменти от тракийска и римска керамика. В местността Завоя пак край Ветринци археолозите картографират и селище от късножелязната епоха и селище от XII-XIV в. В средата изследователите откриват и добре запазена могила с диаметър около 10 м и височина 1,50 м.

На територията на крепостта в Магарешките токове не се виждат обаче очертания или следи от сгради. Източната крепостна стена е с ширина 1,70 м, а височината и достига до 1,90 м. Иззидана е от ломен камък и скални отломъци, споени с бял хоросан. Стената има посока север-юг с леко отклонение на запад, като изцяло пресича скалния нос. Изглежда, че крепостна стена има и по ръба на скалния венец от северозапад. Стар път, който води към воденица, изградена на брега на Янтра, преминава по югоизточния склон под крепостта. През XIX в. или XX в. той е бил подзидан със скални отломъци и вече използвани камъни. На около 20 м западно от крепостната стена археолозите откриват правоъгълен отвор (0,50 м х 0,50 м), който води към помещение, издялано в скалата, с дълбочина 2,50 м и размери 2 х 3 м. Според учените възможно е това да е водоснабдително съоръжение - водохранилище или шахта, водеща до подземен извор. Помещението е било допълнително разрушавано и разкопавано от иманяри. Крепостта за съжаление не е проучвана въпреки желанието на местните хора. Мястото обаче е записано в документите на историческия музей и в Министерството на културата.

В района на Ветринци има и още непроучени места като древен манастир в местността Старото гробище. Тя се намира непосредствено до южния край на Старата махала. В нивата, разположена на отсрещния бряг на Янтра, се очертават 3 могили - една голяма и две малки и по-ниски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай