Смъртоносната игра на антиваксърите

Масовият отказ от имунизации може да върне болести като детски паралич и туберколоза, предупреждава доц. Нася Хаджиева

Смъртоносната игра  на антиваксърите | StandartNews.com

"Нашият дебат е само за вредата от ваксините. За хората, които говорят за ползата от ваксини, тук няма място".

Това е една от дискусиите на популярен български сайт на майки на невръстни деца /умишлено не споменавам името му/, съгласно който думата ваксина се сатанизира. В резултат на това все по-често не ваксинират децата си не само неграмотни хора от гетата, но и уж образовани родители, които четат информация в интернет и на практика рискуват живота на малките.

Проблемът нашумя отново покрай заболелите от морбили деца, които се оказаха неваксинирани. Районните здравни инспекции разположиха мобилни кабинети в махалите - например в столичния квартал "Христо Ботев", където живеят част от заболелите малчугани, за да бъдат имунизирани останалите, които са били в контакт с тях. Според лекарите обаче проблемът отдавна е надхвърлил измеренията на гетата. Защото антиваксърските кампании вече вървят в световен мащаб.

Всичко започва преди около 30 години, когато лекарят Андрю Уейкфийлд, посочван на места като невролог, на други - като лекар по вътрешни болести, публикува резултати от свое изследване, според което ваксините могат да доведат до аутизъм. "В действителност тези резултати никога не са били потвърдени", казва доктор Нася Хаджиева, която дълги години е била имунолог в ИСУЛ, а в момента се занимава с раковите заболявания, за които е разработила лечение на базата на БЦЖ-ваксината, започнато още от баща й Спартак Хаджиев.

"Отказът от ваксини вече е в световен мащаб и затова бе поставен като основен от Световната здравна организация миналата година", посочва тя. "Все повече родители, които нямат нужната медицинска компетентност, се доверяват на различни публикации и само на тяхната база отказват да ваксинират децата си. Досега много хора от гилдията мълчаха, в полза на ваксините в публичното пространство се обаждат само отделни лекари, което е грешка", допълва тя.

По нейните думи, единствената причина, поради която децата на изявените майки антиваксъри в момента са живи, е фактът, че самите майки са били ваксинирани навремето и това им е помогнало да родят здрави деца. В контактите си с останалите връстници в детската ясла и градина обаче те може да разболеят и тях, като преодолеят защитата на ваксината.

"Нещо повече, смело мога да кажа, че ако в момента става въпрос за дребна шарка и тя е лечима, макар и със съответните усложнения, в близките десетина години можем да станем свидетели на завръщането на отдавна забравени заболявания - например едра шарка, детски паралич, туберкулоза", допълва доц. Хаджиева. Тези болести се смятат за изкоренени именно благодарение на редовните имунизации, въведени още от 1950 година. Ако обаче в определена група броят на ваксинираните деца и млади хора падне под 50 на сто, можем да видим възраждане на заболявания, които светът мисли за отдавна изчезнали, допълва лекарката. "Дано не съм лош пророк, но е възможно това да се случи и в рамките на 10 г. Тези щамове не са изчезнали и без ваксини могат да се проявят отново", допълва тя.

Нещо повече - майките, които сега вземат решение да не ваксинират детето си, всъщност са отговорни и пред неговите деца. Защото ще е нужно още време, за да се стигне до момента поне 75 на сто от населението да бъде ваксинирано, за да се потисне щамът на съответното заболяване. Според доц. Хаджиева, това би могло да ни върне в Средновековието. "Затова родителите, които сега решават да откажат ваксина за детето си, да не забравят, че то е живо и здраво благодарение на това, че те са били ваксинирани. Но няма да може да се каже същото за внучето им", допълва тя.

В момента в България има задължителен имунизационен календар, но въпреки това десетки родители се отказват от ваксини на базата на прочетеното в интернет и предпочитат да заплатят глоба. "Държавата се опита да измисли начин децата да бъдат записвани на детска ясла и градина само с бележки, че са ваксинирани, но въпреки това част от родителите намират начин да ги запишат", казва доктор Хаджиева. Това крие риск и за останалите им връстници.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай