Четвъртък,

Русия проведе биатлон с танкове

От: Failed to load user -
Русия проведе биатлон с танкове
A
A
A

Москва. Необичайна надпревара с бойни танкове започна край Москва. Състезанието е наречено биатлон с танкове, като всичко е по правилата на популярната зимна дисциплина, предаде БНР.

Тежките бойни машини Т-72 се надпреварват подобно на биатлонистите по пресечена местност и на определените за стрелба места възможно най-бързо поразяват мишените, някои от които са на повече от 2 км разстояние. При пропуск следва наказателен кръг.

Идеята да се организира танков биатлон е на министъра на отбраната Сергей Шойгу. В него тази година участват екипажи от Русия, Беларус, Армения и Казахстан. Първоначално целта е била да се популяризира службата в танковите войски, но в последствие е взето решение да се поканят участници от чужбина и така да се рекламират възможностите на руската бойна техника.

Състезанието наблюдават и военните аташета от над 60 страни, като за първи път ще бъдат поразявани цели в движение, когато оръдието е на 90 градуса спрямо посоката на движение на танка.

Очаква се в надпреварата догодина да се включат и екипажи от страни-членки на НАТО. Засега желание са изявили Италия, Германия и САЩ.

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички