Четвъртък,

Парламентът става по-"зелен"

От: Failed to load user -
974
Парламентът става по-"зелен"
A
A
A

София. Нови кошчета за разделно събиране на отпадъците и обещание за драстично намаляване на използваната хартия в Народното събрание.

Така, с пожелания за по-екологична и отговорна към природата работа, започна годината на депутатите. От няколко дни в кулоарите на парламента са поставени нови кошчета за отпадъци, които позволяват разделно събиране на боклуците. Всяко едно от отделенията на контейнерите е боядисано в различен цвят, като е поставен и надпис какво може да бъде изхвърляно.

В първия ден третата сесия на парламента на депутатите бяха раздадени и брошури с подробни разяснения за новата инициатива. В синьото отделение например трябва да се изхвърлят хартиените отпадъци като офис хартия, празни кутии от сокове и други, но не и салфетки или угарки. В контейнера с жълт цвят се изхвърлят пластмасови бутилки от вода, кофички от кисело мляко, но не и блистери от лекарства. Препоръчва се и бутилките да бъдат смачкани чрез навиване, за да се изкара въздухът от тях и да се намали обема им. Отделно се събира и стъклото.

Чрез брошурата депутатите биват информирани още, че разделното събиране на отпадъци може да доведе до понижение на използваната енергия и суровини до 90%. "Всеки тон рециклирана хартия спасява едно дърво от изсичане", пише още в нея.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков пък заяви, че до десетина дни употребата на хартия ще бъде драстично намалено. Законопроекти, дневния на парламента и други документи, нужни за работата на депутатите, вече ще са достъпни главно онлайн чрез информационни системи в стаите на парламентарните групи. "Харчим излишно много хартия, включително и такса смет за нея", обяви още през миналата година Миков.


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията