Четвъртък,

Парламентът става по-"зелен"

От: Failed to load user -
901
Парламентът става по-"зелен"
A
A
A

София. Нови кошчета за разделно събиране на отпадъците и обещание за драстично намаляване на използваната хартия в Народното събрание.

Така, с пожелания за по-екологична и отговорна към природата работа, започна годината на депутатите. От няколко дни в кулоарите на парламента са поставени нови кошчета за отпадъци, които позволяват разделно събиране на боклуците. Всяко едно от отделенията на контейнерите е боядисано в различен цвят, като е поставен и надпис какво може да бъде изхвърляно.

В първия ден третата сесия на парламента на депутатите бяха раздадени и брошури с подробни разяснения за новата инициатива. В синьото отделение например трябва да се изхвърлят хартиените отпадъци като офис хартия, празни кутии от сокове и други, но не и салфетки или угарки. В контейнера с жълт цвят се изхвърлят пластмасови бутилки от вода, кофички от кисело мляко, но не и блистери от лекарства. Препоръчва се и бутилките да бъдат смачкани чрез навиване, за да се изкара въздухът от тях и да се намали обема им. Отделно се събира и стъклото.

Чрез брошурата депутатите биват информирани още, че разделното събиране на отпадъци може да доведе до понижение на използваната енергия и суровини до 90%. "Всеки тон рециклирана хартия спасява едно дърво от изсичане", пише още в нея.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков пък заяви, че до десетина дни употребата на хартия ще бъде драстично намалено. Законопроекти, дневния на парламента и други документи, нужни за работата на депутатите, вече ще са достъпни главно онлайн чрез информационни системи в стаите на парламентарните групи. "Харчим излишно много хартия, включително и такса смет за нея", обяви още през миналата година Миков.


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички