Събота,

Нов опасен астероид доближи Земята днес

От: Failed to load user -
2894
Нов опасен астероид доближи Земята днес
A
A
A

Нов астероид, който беше открит едва снощи от испански учени, е преминал близко до Земята тази сутрин в 8.20ч. на разстояние само от 198 хиляди километра. Това е почти двойно по-малко от разстоянието до Луната. НАСА изчисли, че астероидът, наименуван като 2013 PS13, представлява заплаха за Земята като най-близко ще премине през 2080г. и 2096г., като това ще е само на няколко хиляди километра от нашата планета. За щастие астероидът е в диаметър само от 10 метра, т.е. е сходен по размери с този паднал над руския град Челябинск.

Нашите учени от обсерватория „Звездно общество А79" наблюдаваха астероида тази нощ, защото именно наблюденията в най-голямото сближение могат да дадат и най-точна информация за движението на тялото. Освен това, още утре по обед астероида вече няма да бъде видим дори с помощта на космическия телескоп Хъбъл. Според изчисленията на д-р Филип Фратев, на базата на новите наблюдения, периодът на въртене на астероида около Слънцето се е променил с по-малко от 1%, но близостта на астероида до Земята в момента остава същата.
Астрономите от обсерватория А79 са знаели още снощи за астероида, малко след неговото откритие, но самите те са прихванали бързо движещо се тяло, което беше включено в списъка за потвърждение на опасни обекти на Центрира за малки тела в Слънчевата система (Харвард, САЩ). Това е първият по рода си прихванат от българи обект, за който се изисква официално да бъдат проведени допълнителни наблюдения от астрономите по света. Малко по-късно обаче се оказа, че тялото, което имаше временно обозначение FrWW74 е било вече наблюдавано няколко дни преди това от американски астрономи и не представлява заплаха за Земята.

Само преди няколко дни нашите астрономи предупредиха и изчислиха орбиталните елементи на друг астероид още преди неговото официално оповестяване. По този начин те уведомиха нашите медии един ден преди големите информационни агенции, като например РИА Новости, а изчисленията им се оказаха верни. Зачестилите сближения на астероиди със Земята имат и своето научно обяснение, което наскоро беше оповестено, и се оказа, че вероятността за сблъсък на астероид с нашата планета е най-голям от август до октомври.


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Астероид

Още от категорията