Наши и янки първи засякоха мега астероид

40-метрово тяло прелетя покрай земята, наши от астрошколата в Юндола - изумени

Наши и янки първи засякоха мега астероид | StandartNews.com

Пазарджик: Астероид с размери около 40 метра прелетя изключително опасно близо покрай земята в ранния следобяд във вторник. Уникалната гледка се разкри на два пъти пред очите на участниците в тазгодишната астрошкола в Юндола.

"Не знаехме дали астероидът ще се сблъска с нашата планета, оказа се, че само ние и американски колеги сме го забелязали първи, а емоцията беше неописуема", разказа за "Стандарт" и "Пазарджишка Марица" организаторът на събитието във велинградския курорт д-р Филип Фратев. Предварителните изчисления на астрономите от американския проект "Каталина" и нашите учени от обсерватория "Звездно общество" показват много висок риск от удар, но те се базират на много кратък интервал от наблюдения, коментира д-р Фратев.

Астероидът бил открит малко по-рано от американски астрономи и се очаквал да приближи земята в 15 часа българско време във вторник. За щастие сблъсъкът се разминал. Поради часовата разлика българските астрономи имали възможността първи да прихванат, подобно на американците, рядкото явление. Голямата възможна грешка в положението на астериоида обаче попречила на нашенци да успеят да идентифицират обекта в предварително изчислената от янките позиция.

Въпреки това българските наблюдения, според американците, били много полезни, защото елиминирали съмненията за големината на материята, идваща от небето. Наблюденията в Юндола се провеждат със студенти от Софийския университет, които са участници в лагер-школата по астрономия в обсерваторията А-79. Междувременно предишната нощ възпитаниците на Софийския университет потвърдили първи и друг обект, подозиран от американците - астероид или комета, който обаче не представлявал заплаха за планетата ни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай