Петък,

Наши и янки първи засякоха мега астероид

От: Администратор -
2316
Наши и янки първи засякоха мега астероид
A
A
A

Пазарджик: Астероид с размери около 40 метра прелетя изключително опасно близо покрай земята в ранния следобяд във вторник. Уникалната гледка се разкри на два пъти пред очите на участниците в тазгодишната астрошкола в Юндола.

"Не знаехме дали астероидът ще се сблъска с нашата планета, оказа се, че само ние и американски колеги сме го забелязали първи, а емоцията беше неописуема", разказа за "Стандарт" и "Пазарджишка Марица" организаторът на събитието във велинградския курорт д-р Филип Фратев. Предварителните изчисления на астрономите от американския проект "Каталина" и нашите учени от обсерватория "Звездно общество" показват много висок риск от удар, но те се базират на много кратък интервал от наблюдения, коментира д-р Фратев.

Астероидът бил открит малко по-рано от американски астрономи и се очаквал да приближи земята в 15 часа българско време във вторник. За щастие сблъсъкът се разминал. Поради часовата разлика българските астрономи имали възможността първи да прихванат, подобно на американците, рядкото явление. Голямата възможна грешка в положението на астериоида обаче попречила на нашенци да успеят да идентифицират обекта в предварително изчислената от янките позиция.

Въпреки това българските наблюдения, според американците, били много полезни, защото елиминирали съмненията за големината на материята, идваща от небето. Наблюденията в Юндола се провеждат със студенти от Софийския университет, които са участници в лагер-школата по астрономия в обсерваторията А-79. Междувременно предишната нощ възпитаниците на Софийския университет потвърдили първи и друг обект, подозиран от американците - астероид или комета, който обаче не представлявал заплаха за планетата ни.


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички