Хилари Клинтън изпревари Бил по хонорари

Бившият държавен секретар прибира по $200 000 за реч

Хилари Клинтън изпревари Бил по хонорари | StandartNews.com

Златните години на политиците започват след излизането им от властта. Докато управляват, те печелят слава, известност и създават връзки. След това имат шанса да позлатят имиджа и влиянието си на международната сцена. Мнозина от бившите държавници явно не са чели или пък са забравили мемоарната книга "Мистър Гражданин" на Хари Труман, президент на САЩ през 1945-1953 г. В нея 33-ият държавен глава на Щатите изповядва: "Аз отклоних всички предложения за високи позиции в корпоративния бизнес и за огромни заплати. Знаех, че корпорациите не се интересуват от мен като личност, а искат да чуят бившия президент на САЩ. Никога не бих се ангажирал с каквито и да е транзакции, колкото и почтени да са те. Защото това би било комерсиализация на престижа и достойнството на Президентството."

Един известен политик, излязъл от властта, печели повече в сравнение със заплатата си по време на държавната служба, а двама популярни държавници в едно семейство печелят двойно. Това важи с пълна сила за бившия президент на САЩ Бил Клинтън и съпругата му Хилари - бивш държавен секретар. До началото на 2013 г. Бил заработваше повече от Хилари от публични лекции. Но бе изпреварен от напусналата в края на 2012 г. Държавния департамент американска "Желязна лейди".

Неотдавна класация на рейтинговата агенция "Галъп" нареди Хилари на първо място заедно с президента Барак Обама като знаменитости, от които светът най-много се възхищава. Още на старта на 2013 г. Хилари удари "десетката" с публичните си речи. За две лекции на конференции на банката "Голдман Сакс" тя получи общо 400 000 долара, разкри в. "Ню Йорк таймс". Бившият държавен секретар е запознала подбрана аудитория от банкери и видни играчи на "Уолстрийт" с оценките си по различни политически, икономически и финансови въпроси. Разбираемо е, че за финансовия елит такива речи са не само любопитни от човешка гледна точка, но и "сверяване на часовника" с хронометър от най-високо равнище.

Хонорарите на Хилари вече надскочиха тарифите на Бил, който продължава да е сред най-популярните личности в света, показват данните на агенцията "Хари Уокър". Хилари също е подписала договор за организиране на лекциите й с тази агенция. Според сп. "Тайм", което се позовава на хора от кръга на семейство Клинтън, цената на лекция надхвърля 200 000 долара. Тази сума превишава годишната заплата на Хилари като държавен секретар на САЩ, която беше 186 000 долара. Част от средствата отиват за благотворителност. Нюйоркската агенция "Хари Уокър" сътрудничи с много знаменитости и през последните 11 години е организирала 471 лекции на Бил Клинтън.

Хилари Клинтън бе държавен секретар по време на първия мандат на Барак Обама. След изборите през 2012 г., когато Обама бе преизбран, тя се оттегли от поста и заяви, че през 2013 г. ще приключи с политическата си кариера. Но не изпълни обещанието си и от миналата есен дава недвусмислени сигнали, че може да се кандидатира за президент от Демократическата партия на изборите през 2016 г. Преди дни се разбра, че вече формира екип за предизборната си кампания за щурмуване на Белия дом през 2016 г., в който са включени експерти от обкръжението на Обама. Явно намеренията й са да се утвърди като най-силен кандидат за президент на Демократическата партия.

Но макар че в момента Бил отстъпва на Хилари по брой на лекции и по хонорари, той също има удари в "десетката". През юни 2013 г. Клинтън бе поканен за 45-минутно слово на юбилейно тържество на Еврейския национален фонд за 90-годишнината на израелския президент Шимон Перес. За речта си той получи чек за 500 000 долара. Бившият американски президент произнесе слово, в което разказа за проблемите на околната среда и представи мнението си за решаването им в интерес на човечеството. Участието на бившия президент на САЩ в това юбилейно тържество повиши привлекателността на събитието и привлече спонсори, на които фонда разчиташе за събирането на 100 милиона долара. На тържеството дойдоха мастити бизнесмени от 40 страни.

Откровенията на един президент

Автобиографичните книги са идеално средство за поддържане на популярността на бившите политици. "Дали съм добър човек - ще отсъди Бог. Знам, че не съм толкова добър, колкото ме мислят най-верните ми привърженици или колкото се надявам да бъда. Нито пък толкова лош, колкото твърдят най-ожесточените ми критици", пише Бил Клинтън в книгата си "Моят живот". Тя бе публикувана през 2004 г., предизвика силен интерес и му донесе милиони долари печалба. След това Клинтън публикува още няколко книги. "Животът в политиката ми доставяше радост. Обичах предизборните кампании и обичах да управлявам. Винаги се стремях нещата да се движат в правилната посока, да дам на повече хора възможността да постигнат мечтите си, да повдигна самочувствието им и да ги обединя". Но в рецензия в. "Ню Йорк таймс" определи книгата на Клинтън като "блудкава, пълна със самоиндулгенции и на места отегчителна - напомняща брътвежи на човек, който просто си дрънка". "Книгата е огледало на управлението на Клинтън: липса на дисциплина, водеща до пропилени възможности; високи очаквания, подчертано опрощаващо и щедро вглеждане в себе си", коментира вестникът.

"Най-лош ден за мен и целия ми президентски мандат бе, когато признах на жена си Хилари за любовната авантюра със стажантката Моника Люински", разказва бившият президент за телевизия Си Би Ес по повод излизането на автобиографията му. "Моят живот" бе отпечатана в първоначален тираж 1,5 милиона екземпляра. Бил Клинтън споделя, че не е сигурен, че щял да признае на жена си и дъщеря си за връзката си с Моника, ако съдията Кен Стар не бил разкрил аферата. "Изневярата се случва на много хора всеки ден и това просто не биваше да излиза наяве", казва Клинтън. Той признава също, че в продължение на два месеца нощувал на диван в малка стаичка до президентската спалня в Белия дом. Това станало, след като признал на жена си Хилари Клинтън за връзката с Моника. "Тогава четях и размишлявах много, работех. Диванът беше удобен, но се надявах използването му да не продължи много дълго", пише бившият президент. Преди това Клинтън бе заявил, че за 8-годишното си управление съжалява най-много за това, че не е успял да залови Бeн Ладен и да убеди израелци и палестинци да сключат мир.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай