Галиано се покая

Великият дизайнер се завръща в модата след спечелената от него битка срещу алкохола и дрогата

Галиано се покая | StandartNews.com

Джон Галиано се завръща в света на модата и правилата. Световноизвестният дизайнер напоследък отново влезе в руслото на своята каста и започва да спазва регламента й от "а" до "я". Неслучайно той побърза да се извини за антисемитското си изказване, заради което преди бе изгонен от "Диор". В първото си голямо интервю след грандиозния скандал, разтърсил света на шика и милионерите, Джон настоява, че не е расист. В изповедта си пред "Венити феър", цитирана от "Дейли телеграф", корифеят на екстравагантността посипва главата си с пепел. "Нямам нищо против евреите. Ако е прозвучало така, е най-лошото нещо, което съм казвал през живота си. Аз обаче имах пред вид нещо съвсем друго. По-късно се опитах да разбера защо моят гняв точно в този момент беше насочен към представителите на този народ. Сега осъзнавам, че

бях толкова ядосан и недоволен от себе си

че просто изтърсих най-злобното нещо, което бих могъл".

Инцидентът избухна в кафене в прочутия със своята артистичност и разкрепостеност парижки квартал "Маре" през февруари 2011 г. Тогава пияният Галиано се нахвърли с гадни обиди срещу двойка на съседната маса. Хората се оплакаха, че ругатните му са били откровено антисемитски.

По-късно стана ясно, че талантливият гибралтарец не за първи път спретва подобно разпра - при това в същото заведение. После беше осъден да плати глоба от 6000 евро. По-голямото унижение за Джон обаче бе лишаването му от Ордена на почетния легион, чийто кавалер стана през 2009-а.

Сега Джон споделя, че продължава да се бори със зависимостта си от алкохола и наркотиците. И че тъкмо тези пороци са го тласнали към безхаберието и арогантността. "Пропадах все по-надолу - по спиралата на самоунищожение", не крие той. И се оправдава, че в началото опустошавал по няколко уискита след работно време.

"Излизах от ателието и бях безкрайно изтощен. След финала на всяка колекция се чувствах максимално изстискан. Просто имах необходимост да се разтоваря. Взимах си по няколко дни, за да се свестя - като всички останали. Колкото повече работех, колкото повече ставаха дрехите, които измислях, толкова повече се "съвземах".

След това се пристрастих

Тогава започнах да гълтам успокоителни и приспивателни, защото не можех да мигна часове наред. След това се наложи да взимам други, тъй като непрекъснато треперех от предишните." Именно някъде в тези моменти собствениците на "Диор" разбират, че Джон се проваля бавно, но сигурно - не като творец, а като човек. Те се опитват да му дават съвети, но крайна сметка ги вълнуват най-вече приходите от продажбите.

След цялата дандания Джон влиза в клиника в САЩ. Дълго време не желае да вижда никого, още по-малко - да говори за себе си и да обсъжда състоянието на душата и тялото си. Но старите приятели не го зарязват. Първата, която артистът допуска до себе си, е Линда Еванджелиста. След като излиза от "свиждането", вечната красавица е лаконична: "Винаги съм държала на него. Той е изключителен - и като професионалист, и като колега. Не исках да бъде самотен в часовете за свиждане. Трябва да му подадем ръка." Няколко дни след нея пред клиниката паркира Кейт Мос. И понеже го познава добре, е съвсем наясно точно как би могла да го извади от кризата. Кейт, която мина през ада на дрогата и публичното заклеймяване и която преживя десетина отказани рекламни договора за милиони евро, го помоли да създаде булчинската й рокля. Галиано окачествява "поръчката" като творческа рехабилитация.

Сега Джон

не близва твърдо гориво

Той сътрудничи на американската организация за борба с антисемитизма "Лига против клеветата".

Около месец гостува в студиото на Оскар де ла Рента в Ню Йорк. Галиано е като чисто нов човек. И като повече личности, които са склонни към катарзис, споделя: "Може и да звучи странно, но съм благодарен за случилото се. Благодарение на всичко това научих толкова много за себе си. Преоткрих малкото момче, което умее да се хвърля в творчеството така, както жадният човек се нахвърля на водата. Сетивата ми бяха закърнели. Сега отново съм жив."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай