Петък,

Галиано се покая

От: Failed to load user -
1262
Галиано се покая
A
A
A

Джон Галиано се завръща в света на модата и правилата. Световноизвестният дизайнер напоследък отново влезе в руслото на своята каста и започва да спазва регламента й от "а" до "я". Неслучайно той побърза да се извини за антисемитското си изказване, заради което преди бе изгонен от "Диор". В първото си голямо интервю след грандиозния скандал, разтърсил света на шика и милионерите, Джон настоява, че не е расист. В изповедта си пред "Венити феър", цитирана от "Дейли телеграф", корифеят на екстравагантността посипва главата си с пепел. "Нямам нищо против евреите. Ако е прозвучало така, е най-лошото нещо, което съм казвал през живота си. Аз обаче имах пред вид нещо съвсем друго. По-късно се опитах да разбера защо моят гняв точно в този момент беше насочен към представителите на този народ. Сега осъзнавам, че

бях толкова ядосан и недоволен от себе си

че просто изтърсих най-злобното нещо, което бих могъл".

Инцидентът избухна в кафене в прочутия със своята артистичност и разкрепостеност парижки квартал "Маре" през февруари 2011 г. Тогава пияният Галиано се нахвърли с гадни обиди срещу двойка на съседната маса. Хората се оплакаха, че ругатните му са били откровено антисемитски.

По-късно стана ясно, че талантливият гибралтарец не за първи път спретва подобно разпра - при това в същото заведение. После беше осъден да плати глоба от 6000 евро. По-голямото унижение за Джон обаче бе лишаването му от Ордена на почетния легион, чийто кавалер стана през 2009-а.

Сега Джон споделя, че продължава да се бори със зависимостта си от алкохола и наркотиците. И че тъкмо тези пороци са го тласнали към безхаберието и арогантността. "Пропадах все по-надолу - по спиралата на самоунищожение", не крие той. И се оправдава, че в началото опустошавал по няколко уискита след работно време.

"Излизах от ателието и бях безкрайно изтощен. След финала на всяка колекция се чувствах максимално изстискан. Просто имах необходимост да се разтоваря. Взимах си по няколко дни, за да се свестя - като всички останали. Колкото повече работех, колкото повече ставаха дрехите, които измислях, толкова повече се "съвземах".

След това се пристрастих

Тогава започнах да гълтам успокоителни и приспивателни, защото не можех да мигна часове наред. След това се наложи да взимам други, тъй като непрекъснато треперех от предишните." Именно някъде в тези моменти собствениците на "Диор" разбират, че Джон се проваля бавно, но сигурно - не като творец, а като човек. Те се опитват да му дават съвети, но крайна сметка ги вълнуват най-вече приходите от продажбите.

След цялата дандания Джон влиза в клиника в САЩ. Дълго време не желае да вижда никого, още по-малко - да говори за себе си и да обсъжда състоянието на душата и тялото си. Но старите приятели не го зарязват. Първата, която артистът допуска до себе си, е Линда Еванджелиста. След като излиза от "свиждането", вечната красавица е лаконична: "Винаги съм държала на него. Той е изключителен - и като професионалист, и като колега. Не исках да бъде самотен в часовете за свиждане. Трябва да му подадем ръка." Няколко дни след нея пред клиниката паркира Кейт Мос. И понеже го познава добре, е съвсем наясно точно как би могла да го извади от кризата. Кейт, която мина през ада на дрогата и публичното заклеймяване и която преживя десетина отказани рекламни договора за милиони евро, го помоли да създаде булчинската й рокля. Галиано окачествява "поръчката" като творческа рехабилитация.

Сега Джон

не близва твърдо гориво

Той сътрудничи на американската организация за борба с антисемитизма "Лига против клеветата".

Около месец гостува в студиото на Оскар де ла Рента в Ню Йорк. Галиано е като чисто нов човек. И като повече личности, които са склонни към катарзис, споделя: "Може и да звучи странно, но съм благодарен за случилото се. Благодарение на всичко това научих толкова много за себе си. Преоткрих малкото момче, което умее да се хвърля в творчеството така, както жадният човек се нахвърля на водата. Сетивата ми бяха закърнели. Сега отново съм жив."


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички