Филм за банатските българи по БНТ

Филм за банатските българи по БНТ | StandartNews.com

София. Методи Манченко създаде телевизионна "Приказка за банатските българи". БНТ ще покаже документалния филм довечера от 22 ч в рубриката "В кадър". Лентата, на която режисьор е Петко Радилов, е за наследниците на 8 поколения българи католици, които са се заселили в румънски Банат в началото на XVIII век. Факт е, че днес банатските българи в общината са 8000 души, а кметът Георги Наков е единственият българин градоначалник и при това втори мандат в днешна Румъния. Филмът показва чувствата и очакванията към майка България на жителите на Стар Бешенов, Тимишоара и отстоящото на 50-ина километра друго българско село Винга.

Сценаристът Методи Манченко, операторът Владимир Богдански правят снимките на празника Успение Богородично, когато местните жители празнуват 275 години от заселването си тук със свои гости от Румъния, България, Сърбия. Зрителите ще могат да видят уникални кадри на деца и възрастни, живеещи на 800 км от нашите граници, облечени в народни български носии и с български знамена в ръка да отиват на църква. Ще видят и Христо Стоичков, който стана почетен жител на Стар Бешенов.

Пропусналите филма довечера и излъчванията по БНТ1 и повторенията по БНТ2 на 1 октомври от 23 ч и на 2 октомври от 19,30 ч, могат да го видят в секцията "В кадър" на www.bnt.bg

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай