Бодигардът на дукеса Фърги ял и пил с Осама

Телохранителят със синя кръв обучавал "Беркут" и "горилите" на Бил Гейтс

Бодигардът на дукеса Фърги ял и пил с Осама | StandartNews.com

Принцеси, патриарси и холивудски асове се редят на опашка, за да си платят за услугите за бодигард със синя кръв. Барон Джеймс Касълшорт е директор на "Международната бодигард асоциация" и в началото на декември бе у нас, за да обучава родни елитни телохранители. Гардът на звездите дойде по покана на VIP Security, които са изключителен представител на "Международната бодигард асоциация" за страната ни.

Какво е общото между Патрик Суейзи, Осама бин Ладен и Риана? Барон Джеймс Касълшорт, разбира се. Телохранителят на звездите сподели пред "Стандарт", че с лидера на "Ал Кайда" се засекли на една маса в Афганистан години преди атентатите от 11 септември. "Тогава бях на обучение. С него си говорихме за Афганистан. Спомням си, че не се чувстваше добре и искаше лекарства", спомни си баронът. Иначе Касълшорт е бил лична охрана на херцогинята на Йорк Сара Фъргюсън, на актьора Патрик Суейзи, на певеца Сантана и дори на покойния руски патриарх Алексий. Друг

известен негов клиент е Дмитрий Романов

Князът е втори братовчед на Симеон Сакскобургготски - бабите им са сестри. По майчина линия Романов е наследник на Милица Николаевна - дъщеря на черногорския крал Никола I и сестра на италианската кралица Елена Черногорска. Дмитрий и Симеон са много близки от деца, Романов дори е кумувал на сватбата на царя с Маргарита. Потомъкът на последния руски император Николай II често ползва услугите на асоциацията, чийто шеф е баронът. Дмитрий е датски поданик, живее в Копенхаген и знае 5 езика. А специалното му послание към ВИП телохранителите стои на челно място в сайта им.
Самият барон Джеймс Касълшорт пък е

полковник от Кралската гвардия

- най-старата школа за бодигардове в света. Посечен е за шеф на "Международната бодигард асоциация" лично от основателя й - майор Люсиен Виктор От. И в момента обучава специалните части и подразделения на полицията по цял свят. Асоциацията е създадена в Париж през 1957 г. от майор От, който е минал през школата на легендарния Чуждестранен легион и е участвал в голямата битка при Диен Биен Фу. След войната майор От събрал командоси ветерани и направил асоциацията, чиито клиенти са предимно ВИП персони. От март 2002 г. и България членува в нея. А днес в асоциацията се гордеят и с дамско бюро. Елитните телохранители работят и за правителства - неотдавна обучили спецчастите на Монголия по молба на властта. Лично Касълшорт е помагал в тренировките на украинските "Беркут", командосите на Естония, Литва, Латвия, Япония, Корея и САЩ. Баронът е обучавал "горилите" на Бил Гейтс, Род Стюарт, група "Оейзис", рокаджията Браян Фери и японската принцеса.
"Много хора казват - аз съм бил в специалните части. Това обаче не ги прави специални. Първото оръжие на бодигарда е умът

Ние не си играем на Джеймс Бонд

90% от хората, които се наричат бодигардове, са заразени от синдрома на Холивуд", признава Касълшорт. "Работата ни е екипна, не самостоятелна. Това не е филмът "Бодигард" с Уитни Хюстън", пали се баронът. Не крие, че в България, както и в много други страни, има "клоуни", които се мислят за телохранители. "Нямат обучение, но имат самочувствие. И затова много от тях замръзват при екстремна ситуация", разкрива още професионалистът. Касълшорт е категоричен, че първият въпрос на бодигарда към клиента трябва да бъде не: "Кои са враговете ти, а: "Кой си ти?". Касълшорт е категоричен и за друго - добър ли е, полът няма значение. "Имаме много жени, които са при нас. Една от тях охраняваше Риана. Охранителят няма пол. В Дубай например имаме специална женска секция. Те носят хиджаб, но карат мотори и стрелят в движение", разказа още баронът за "Стандарт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай