Астероид убиец разцепи учените

Частна обсерватория търси сензации с 2013 NK4, твърдят от "Рожен"

Астероид убиец разцепи учените | StandartNews.com

София. Заплашена ли е Земята от астероид убиец, който лети към нея, или това е опит за медийна сензация? Космическата скала засега май е на път да разцепи само българските учени. След като преди няколко дни Центърът за малки тела в Слънчевата система, базиран в Харвард, оповести данни за опасен астероид, летящ към нас, родното "Звездно общество А 79" оповести, че е прихванало астероида и внимателно следи движението му. Астрономи от БАН и "Рожен" обаче опровергаха слуховете за опасността. Зам.-шефът на обсерваторията в Рожен Никола Петров директно заяви, че въпросното общество и неговите членове търсят медийна сензация, защото се опитват да направят частна обсерватория и търсят възможности да я рекламират. От своя страна, представителят на сдружението Филип Фратев заяви, че ще съди колегите си, които твърдят, че той няма достатъчен ценз да се занимава с тази дейност.


Набеденият за убиец астероид лети на разстояние, което е от 4 до 6 пъти по-голямо от това между Земята и Луната. Това разказаха вчера зам.-шефът на обсерваторията в БАН Никола Петров и астрономът от академията Алексей Стоев. И според двамата той не крие потенциална опасност да се срещне с планетата ни, особено в близко бъдеще.

"Той е новооткрит и траекторията му още не е изучена. Не смятам обаче, че има риск", разказа Стоев. Тепърва астрономите ще изграждат модел на пътя на небесното тяло, за да се види дали има вероятност то да прекоси в някакъв момент земната орбита. "Дори и да я прекоси обаче, възможно е в този момент Земята да не е там. Със сигурност няма опасност от среща с него поне в близките 30 г., коментира Стоев. "Съвсем наскоро край Земята премина небесно тяло на разстояние, наполовина от това на въпросния астероид. И както виждате, нищо не ни се случи", допълва Стоев. Според него някои от големите планети в системата ни имат потенциала да привличат такива тела, затова те падат там и по този начин малки планети като Земята и Марс остават незасегнати.

По думите на астрономите в момента се следят около 10 000 астероида, като около 1400 от тях се наричат "хазартни", защото крият потенциален риск от сблъсъци. Със сигурност обаче не в близките дни и години. При това рискът е безкрайно далеч от възможността да се предизвика гигантски катаклизъм, при който "цивилизацията да изчезне, както навремето са били унищожени динозаврите", твърди Стоев. Според Никола Петров от Рожен повечето от въпросните небесни тела с хазартно поведение са с диаметър под 15 м, което свежда потенциалната опасност до риска да сринат къща, да счупят прозорците или срутят къщите на цяло село или малък град. "Ако вече са с диаметър над 20-30 м, едва тогава крият опасност за град с размерите на София или Варна", уточни Петров.

В момента астрономите наблюдават три небесни тела, при които съществува риск за "близка среща" със Земята разказа Никола Петров. Първото от тях е кръстено "Апофис" и вероятността да ни направи компания по-отблизо се очертава след около 20-30 г. Останалите две ще наближат планетата ни съответно през 2072 и 2181 г. Със сигурност обаче големи катаклизми не ни очакват, смятат учените.

По техните думи за откриването на повечето от астероидите се разчита на любители астрономи, които непрестанно наблюдават небесните тела и могат да подават интересни данни за тяхната траектория. Двамата обаче бяха раздвоени по повод "Звездно общество А79". Според Стоев организацията помага на професионалистите значително, като сама инвестира средства в апаратура. Петров обаче смята, че в стремежа си към самореклама те стигат по-често до медийни сензации, отколкото до реални открития.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай