8 неща, които не знаете за...салса гуруто Памбос

8 неща, които не знаете за...салса гуруто Памбос | StandartNews.com

Памбос учил на суинг Скарлет Йохансон

Памбос Агапиу е най-известният салса учител у нас. Чаровният кипърец ще празнува 16 години на школата си "Памбос денсинг център" на 8 февруари. Ще прави пищно парти в "Плейграунд". "Някои от първите ученици се залюбиха при нас, ожениха се и сега децата им са на по 14 години. Идват вече 6 години на уроци. Родителите при мен, хлапетата са при Мария", разказва той. След това на 28 февруари ще събере съмишленици на национален салса конгрес в Стара Загора. Памбос винаги може да разкаже куп интересни приключения.

Тренирал борба

Като малък харесвал три неща - футбол, борба и танци. Две години тренирал класически стил на тепиха. Обичал и да тича след топката. Но танците му харесали, защото го забавлявали и пътували много с трупата. "От 13-годишен тръгнах по света, бях солист", разказва Памбос.

Готвач в казармата

Карах казарма в Никозия - 26 месеца. Там беше добре известно, че щастливците, които могат да излизат всеки ден из града, са готвачите. Приятел, който беше от професията, ме посъветва да кажа, че и аз съм един от тях. Той тъкмо се уволняваше, така че щях да заема неговото място. "Похвали се, че си добър - ще те науча, не е трудно", предложи ми той. Така направих. Взеха ме и моят другар ме вкара в занаята само за две седмици. Преживях лек шок отначало - да готвиш за 200 човека не е шега работа. Веднъж се провалих с цял казан с боб. Но пък после станах известен с шедьовъра си "телешко с картофи". И сега готвя вкъщи, Мария прави салатите. Където и да съм ходил по света, все съм гледал да науча нещо ново от местната кухня. Много хубаво ми се получава пилешко с картофи. Слагате свински или пилешки пържоли, картофи, но нарязани на две, много на едро. После се прибавят филии домат, лук, черен пипер и сол, олио и вода. Час и половина се пече и става чудно вкусно. Правя макарони на фурна, грис халва, задушени зеленчуци.

Хитрува като куриер

След казармата започнах работа като куриер в застрахователна компания. Носих писмата насам-натам, запознавах се с много хора. Офисът беше на три минути от нас. Веднъж заваля силен дъжд. Не ми се ходеше никъде. Казах на майка ми да не ме буди до 12 часа - обикновено по това време се прибирах в службата, вече разнесъл пощата. След като станах, помотах се под дъжда и отидох в офиса - вир вода от главата до петите. Като ме видяха, ме ожалиха и веднага ме изпратиха обратно: "Прибирай се вкъщи, да не се простудиш".

С 15 чаши на главата в Лондон

С приятел решихме през една ваканция да идем в Лондон, за да се усъвършенствам в танците. Измислих наше шоу, него не го биваше, но с моя помощ понаучи нещо. Отидохме в гръцките ресторанти и предложихме да не ни дават хонорар, а да взимаме само бакшишите. Хората ги пускаха в тези чаши, които ми стоят на главата. С по 15 чаша на глава съм танцувал.

Печелехме много добре, по 100 лири на вечер, и така си платих обучението в школа, в която преподаваха всичко - фламенко, латино, джаз, хип-хоп. Друг приятел пък ми препоръча да уча в България. Посъветва ме да ида в НСА. Прибрах се в Кипър и казах на баща ми: "Татко, ще ходя в България". И той: "Къде ще ходиш? Там има мафия! Стой си в Лондон". Тогава, през 90-те, се чуваха недобри работи. Но ме пусна и ето ме, живея си тук.

Скиор от любов

Едно лято работих в курорта Агия Напа и имах авантюра с ефектна швейцарка. После дойдох в София и започнах да уча в Националната спортна академия. Чух се с мацката и я поканих да караме ски. Казах й: "Какви ти Алпи! Ела да видиш в България колко е хубаво! Кеф ти Боровец, кеф ти Пампорово, ски да караш само!" Тя, за моя изненада, веднага се нави. Щеше да идва през февруари. Карън, така се казваше, ме попита добър ли съм на ските. Аз най-разпалено отвърнах: "И още как!" Дори не бях се качвал. Къде ти в Кипър сняг и ски! И целия януари всеки четвъртък, петък, събота и неделя от сутрин до вечер ходих на Витоша да се уча. Без инструктор. Съвсем сам. Един приятел ми даде ски, по-дълги от мен, друг ми услужи с обувки и започнах. Качвах се на лифта, гледах хората, повтарях движенията ми. Падах, ставах. На втората седмица посвикнах. Едни ден останах сам горе на Витоша, към 4 следобед. Лифтаджиите вече ме познаваха, станахме приятели и ми викаха: "Памбос, ти нормален ли си? Минус 30 градуса, никой няма, ти караш". Дойде Карън и почти не разбра, че до съвсем скоро не бях и виждал ски. С тази история показах на себе си, че е хубаво човек да има цел. После научих и водните ски.

Спасител на плажа

Памбос има тапия за треньор по танци и учител по физическо възпитание. Но голямата му мечта била да вземе документ за спасител. Това било най-трудното в НСА. Но успял. Отишъл лятото пак в Агия Напа и уменията му веднага влезли в действие. Двама негови приятели се закачали нещо във водата и единият взел да се дави. Хванал другия и задърпал и него надолу. Хвърлил се Памбос да ги вади. Разтървал ги от схватката и задействал. Миналото лято извадил от басейн давещо се момиченце на Златни пясъци.

Куба го зове

Бях още студент, но отидох в Куба за 5-6 месеца, за да изуча стила "кюбан салса". Вече бях на "ти" с класиката в жанра, но някои хора се заяждаха с мен - не съм бил преподавал хореография от Острова, и аз реших да пия вода от извора. Заминах с нищожни средства. Тръгнах с екскурзия и там отидох при майката на приятел. Отседнах при нея на принципа на "каса партикулар" - тя живееше в предната част на къщата, а аз - в задната. 50 долара на месец плащах, но жената ме предупреди, че няма да ми върши домашната работа. Побързах да й сготвя чудна манджа, за да я умилостивя. Станахме приятели и се нави да пере дрехите ми. Запътих се да търся школа, където да уча. Разпитвах кого ли не. Всеки ми казваше: "Оо, школата е улицата!". Ходех по партита, карнавали, запознах се с хора, научиха ме стъпки. Те ходеха да преподават по къщите. Влязох в отбор. От малък исках да отида в Куба и ето че още една мечта ми се сбъдна.

Измисля танците в "Черната далия"

От екипа, който снимал "Черната далия" у нас, се обадили на Памбос и го помолили да направи хореографията на танцовите сцени. Задачата му била "суинг от 50-те". Изгледал всички възможни периоди от развитието на танца, за да разучи и почувства още по-добре въпросната епоха.

"Моите танцьори се включиха в масовка от 60 човека. Учих и Скарлет Йохансон на стъпките. Тя е много земна, естествена, веднага схвана всичко. И аз се появявам в някои кадри.

В Маями пък се срещнахме с Ванеса Уилямс. Стана така, че ето аз, кипърецът, й рекламирах България, защото с Мария представлявахме страната ви (ни) на фестивала в Маями. Даже се престраших и поканих Ванеса на танц на партито след официалната част. Салса! Тя беше много впечатлена от нашата хореография с Мария", разправя той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай