Цени по джоба в малките курорти

Порция цаца струва 4 лева, сафридът е до 7 лв.

Цени по джоба в малките курорти | StandartNews.com
  • Порция цаца струва 4 лева, сафридът е до 7 лв.

  • 80% от българите не се интересуват от "концесионерската" сянка, проблемът е, че не се спазва съотношението 50/50 за свободна и платена зона, алармират в социалните мрежи

Докато социалните мрежи се пълнят със снимки на касови бонове за чадъри и шезлонги по морето с бомбастични цени, хората, избрали да почиват в малките курорти, са доволни от ваканцията си.

"В Обзор е супер - огромен плаж и прекрасни семейни хотелчета! Созопол и Несебър са много красиви, малко обаче са пренатъпкани. На юг Лозенец, Царево, Ахтопол са си много добре! Бургас е чудно красив град, а и плажовете са му много хубави! Избягвам места като Слънчака и Златни пясъци", пише потребител във Фейсбук.

Проверка на "Стандарт" показа, че в малките градчета по морето цените обикновено са по джоба на всеки. Например в Обзор легло в къща за гости през юли струва 15 лева, а ако резервацията е направена по-рано, има и 20% отстъпка. Малка вила в Приморско може да се наеме срещу 45 лева на вечер. В Резово пък двойна стая в най-скъпия тризвезден хотел струва между 45 и 60 лв.

Порция цаца се предлага по 3,50-4 лева, пържени картофки - по 3,80, а сафридът върви между 4,50 и 7 лв. Бирата и кафето на плажа са по 2,50-3 лева, но навътре в курорта - по 1,20-1,50. Паркирането също е свободно - всеки си оставя колата където намери място.

През уикенда Обзор се пълни с гости от близките градове. Хората си наемат квартири, носят си храни и напитки в хладилни чанти и предпочитат да се настанят на свободната зона. "Вместо да наеме чадър за 10 лева, българинът си купува от магазина за същата цена и с него да си кара цялата почивка, а догодина пак може. Тентите в

големите хипермаркети са не повече от 30 лв., колкото е цената на чадър и 2 шезлонга на Слънчака за 1 ден - какво им плащаш!? Така че 80% от летуващите си купуват плажни принадлежности и цената на концесионерската сянка не ги вълнува", коментират в мрежите. Според хората големият проблем не е цената на платената сянка, а фактът, че правилото 50/50 - свободна/платена зона, масово не се спазва. "Толкова ли станаха всички баровци, че да търсят шезлонги, или просто ни замазват очите, за да не питаме за съотношението 50/50?", питат потребители във ФБ.

Ако пък държат да ползват удобствата в платената зона, то цените на шезлог или чадър по българското Черноморие се предлагат в диапазона от 1.20 лв. до 18 лв., според проверка, извършена от експерти на Министерството на туризма, които са били придружени от екип на бТВ.

Инспекцията, извършена от хората на министър Николина Ангелкова е показала, че на Централния и Северния плаж в Слънчев бряг чадър и шезлонг са по 9 лв., а на Южния плаж - по 10. Това прави общо 27 лв. или 30 лв. за чадър с два шезлонга.

Проверяващите са установили, че най-ниски са цените за плажни принадлежности на плажа в Бургас. Там чадърът струва 1.20 лв., толкова се плаща и за шезлонг.

По ивицата на плажа Кабакум между Варна и Златни пясъци има 5 плажа, разделени между пет наематели. Там плажните принадлежности са с различни цени. В най-малкия участък чадър и шезлонг са по 2 лева.

Проверката показва, че няколко метра встрани от плаж Кабакум, цената вече варира от 12, 15 до 18 лева. На входа обаче пише, че сянката е 6 лева.

Във Варна цените са средни - по 5 лева на плажен артикул.

На един от най-красивите плажове по Черноморието - „Река Вая” в местността Иракли, се плаща дебело за сянка, алармираха читатели на "Грамофона нюз". Комплект чадър и два шезлонга струват 46 лева, съобщиха бургазлии, посетили плажната ивица. Там обаче плажните принадлежности са луксозни, изработени от тиково дърво, установи проверка на "Стандарт". Който не държи на лукса, може да ползва другата платена зона наблизо, където комплектът за сянка струва 21 лева.

Шезлонг за 36 ст. върви с шалте за 5 лева
36 стотинки за шезлонг, но задължително с шалте за 5 лева. Това са измислили концесионерите на плаж "Нестинарка", за да спазят договора си, с който са спечелили търга за плажната ивица, но и да не останат валат. Те ще бъдат глобени с 5000 лева, съобщиха инспектори от министерството на туризма. Освен глобата ще има и предупреждение, че при повторно нарушение договорът ще бъде прекратен. Концесията на "Нестинарка" с "Перла турист" АД е от 2017 г. и е спечелена именно с цените от 36 ст. за чадър и шезлонг. От самото начало обаче се добавя и таксата за шалте. През 2017 г. КЗП установи, че за допълнителната екстра се плащат още 10 лева и се закани да глоби концесионера. Сега експертите на Ангелкова не са успели да открият представител на "Перла турист" АД и по тази причина не е връчена санкцията. Обещават обаче да го направят по пощата с обратна разписка. "Нека туристите откажат шалтето и да заплатят само цената от 36 стотинки", посъветва председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, който бе гост в БТВ. "Никой не може да ви задължи да купувате неща, от които нямате необходимост. Винаги можете да си платите само чадър или шезлонг, никой не може да ви принуди да купувате комплект от двете", каза още Маргаритов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай