Самолети, кучета, газ и още причини Путин да не дойде у нас

Руският лидер беше като у дома в Белград, а България му е все по-чужда

Самолети,  кучета, газ и още причини Путин да не дойде у нас | StandartNews.com

Еуфорията, с която Владимир Путин беше посрещнат в Сърбия, само ни подсети колко е отмиляла България на руския президент. За негова визита и у нас отдавна се говори, но едва ли скоро ще се случи. За последно го чакахме за 3 март миналата година, ама не !

Всъщност има куп причини господарят на Кремъл да не кацне скоро в София. Ето поне седем от тях, къде сериозни, къде не.

1. В Сърбия го посрещнаха с МиГ-29, ние купуваме Ф-16

До кацането на летище "Тесла" в Белград президентският самолет на Путин беше съпровождан от ескадрила МиГ-29, подарена от Москва. Ние също имаме руски машини, но те едва летят след безкрайни ремонти. Но пък вече необратимо сме тръгнали към сделка с Вашингтон за нови Ф-16. А Путин не обича да го посрещат американски изтребители. С други думи ние вече седнахме в скута на задокеанския Голям брат. А да имаш двама Големи братя е същият абсурд като с двете майки, от които да сучеш едновременно. Примамливо, ама не става.

2. Разнежи се за палето Паша, а нашият Бъфи не му стана любимец

Сърбите повториха жеста на Бойко Борисов отпреди 9 години, когато Путин получи като дар кутре от породата българска овчарка. Сега руският президент си тръгна от Белград с малкия шарпланинец Паша. Дали песът ще стане любим на Путин, само времето ще покаже. Нашият Бъфи не успя, макар да се мярка чат пат по снимките.

След смъртта през 2014 г. на любимия женски лабрадор Кони, докарал до ужас Меркел, новият фаворит в лаещата свита на президента е отново женско куче, но от японската порода „Акита“ .

3. Сръбски министър му изпя "Калинка", нашите нямат глас

Известният с певческата си дарба външен министър на Сърбия Ивица Дачич поздрави руския лидер с песните „Калинка“ и „Рябинушка“ по време на официалния обяд. Той пя и за Ердоган, но едвам изкара едно парче. Сега се раздаде и изнесе цял концерт. Да ти пеят на ухо винаги разнежва. У нас подобно нещо при визита на Путин няма как да се случи. Сред родните министри няма нито един, дето да може да се справи дори с една руска частушка. Валери Симеонов, който пееше с пълно гърло рок балади, вече не е вицепремиер. А най-големият руски фен Волен Сидеров бие барабаните само по кръчмите и на рождени дни.

4. И на църковния фронт не сме в един отбор

Решението на Вселенския патриарх да благослови независима украинска църква разгневи патриаршията в Москва. И докато нашият Синод се снишава, дипломатично мълчи и се ослушва, владиците в Белград твърдо подкрепиха руския патриарх Кирил. Който пък нахока здраво даже президента Радев при визитата му у нас миналата година. А Кирил и Путин са колеги по линия на службите и рядко се разминават в чувствата си. В смисъл, че ако руският патриарх те ругае, едва ли в Кремъл ще те облеят с любов. Впрочем и Румен Радев, и Бойко Борисов, едва ли си спомнят с охота стъкления поглед на Вовата, когато ги посрещаше като гости лани.

5. Даже паметниците ни разделят

Когато кацна в Белград Путин отиде първо да се поклони на Гробището на освободителите, а след това на Паметника на червеноармееца, където са положени костите на съветски войни. Избити, докато изгонят фашистите от Югославия.

Съвсем друга бира е отношението у нас напоследък към всички монументи със солдати. Ако руският лидер дойде у нас, много е вероятно Паметникът на Съветската армия да го посрещне омазан с боя и нашарен с проклятия за "окупаторите" .Даже в зората на демокрацията един кмет, дето и ракията му беше синя, искаше да бутнем Альоша, ама той излезе прекалено голям. 

6. Ние се радваме на Северна Македония, Белград мълчи

Като верен съюзник на НАТО и лоялен член на ЕС България аплодира прекръстването на западната ни съседка в Северна Македония, което трябва да отвори вратата на Скопие към алианса и европейската общност. Добросъседският договор, който парафирахме с македонците, беше една от важните стъпки за Заев по пътя към новото име на държавата, въпреки комшийските набези към общата ни история.  Белград пък не крие, че не е във възторг от появята на Северна Македония. Също като Москва, която вижда в хода с новото име появата на още един верен американски васал на Балканите.

7. Молим се за газ, Сърбия го получава с 1,4 млрд. инвестиции

Докато България кърши пръсти в очакване "Турски поток" да завие към нас, а не към Гърция, Сърбия получи 100 % гаранции, че ще бъде захранена с нужното количество руски газ. Нещо повече, Москва ще инвестира 1,4 млрд. долара в изграждането на сръбските тръби. А нашият хъб "Балкан" виси на карта, докато Путин не спира да напомня как сме погребали "Южен поток", за да угодим на Брюксел и Вашингтон. Накрая трябва да се радваме, че заради сърбите „Турски поток” все пак ще мине през България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай