Ромите да влизат на 14 години в Образователни войски 

Там ще получават професия, шофьорска книжка и умения да работят с компютър, предлага академик Благовест Сендов

Ромите да влизат на 14 години в Образователни войски  | StandartNews.com

- Защо 11-те академици така категорично подкрепихте позицията на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов след инцидента във Войводиново?
- Защото смятаме, че трябва да си казваме думата, когато имаме какво да кажем. Може нашата дума да е тежка, но имаме основание за това.
- Имаше ли други мотиви?
- Ако ме питате за моя личен мотив, аз подкрепих вицепремиера Каракачанов, защото той искрено воюва за българщината, патриот е в истинския смисъл на думата.
- Как се роди идеята за откритото писмо до премиера?
-  Спонтанно - на един следновогодишен, приятелски обяд. Разбира се, приказките са едно - действията - друго. Но главното е, че има проблем и нашата цел е да подчертаем, че този проблем не трябва да се подминава. Но кой е този проблем​? Български граждани си позволяват да посягат на официалните пазители на реда - военни и полиция. Оформят се групи, които се смятат за защитени екземпляри и си позволяват всичко. Това е недопустимо.

Каракачанов дръзна да каже голата истина, емоционално и без заобикалки

- В писмото си вие искате правителството да подкрепи позицията на вицепремиера Каракачанов и това да се "превъплати в поредица държавни действия, за да се прекрати това безумие и злодейски посегателства...". Какви конкретни действия очаквате от правителството?
- Ако трябва да съм откровен, не очаквам нищо сериозно да се случи. Проблемът ще се политизира и скандализира. Вече се чуват сочни сарказми от типа “На кого се подмазват тези феодални старци”. Но старостта не убива мерака. А наред с други вече нереализуеми мераци, иска ни се да си кажем думата. Да кажем просто и ясно, че България е това, което са нейните граждани, всички които имат българско гражданство. Гражданите изграждат държавата, но държавата има задължението да изгражда своите граждани – да ги обучава и възпитава.
- Всички сме единодушни,че каквито и радикални мерки да бъдат взети, акцентът трябва да е върху образованието. Вие самият като автор на един от най-авангардните експерименти за обучение през 80-те години на миналия век, имате ли идея какво трябва да направим, за да има по-малко необразовани българчета от всички етноси?
- Образованието у нас, по отношение на обучението на тези които учат е добро. Това показват успехите на нашите ученици в международните състезания и постиженията им като студенти в най-престижните световни универтситети. Това се дължи на добрите традиции и усилията на учители и учени от университетите и БАН. Но деградацията в нашето образование е, че то губи ролята си да възпитава. За съжаление това е световна тенденция, като резултат от превръщането на образованието в бизнес. Изграждането на бъдещите граждани днес трябва да е повече възпитание и интерес към знание. Трябва 

да се вземат драстични мерки за възпитание на всяко българче 

Вече съм предлагал да се създадат нов род войски – образователни войски.
- Нещо като трудови или строителни войски…
- Близко като организация, но далеч като смисъл и цел. България първа е въвела трудови войски, още по времето на Александър Стамболийски, и тази практика е била заимствана от редици други страни. Но няма смисъл да се връщаме назад и да възстановяваме трудови или строителни войски - да вървим напред със създаването на образователни войски, които ще възпитават тези, които са пропуснали училище.
Съгласно нашата конституция основното образование е задължително, всеки българин до 16 години трябва да е в училище. Всички, които управляват и са управлявали трябва да отговорят защо не спазват Конституцията. Създаването на образователни войски ще стъпи точно върху основния закон. Това няма да е проста работа, но трябва да се организират специалисти и да се финанансират експерименти. Всички момчета и момичета на 14-15-годишна възраст, които не са в училище, да влизат в казармата - в образователни войски. В рамките на 2-3 години те ще живеят на пълен пансион като наборни войници. Ще получават стипендия, ще учат и ще работят. Ще получават знания и умения да работят с компютър. Освен някаква професия, те ще получават и шофьорска книжка. Много от тези млади хора ще станат и полицаи. 

В ромските махали трябва да има задължително полицаи от техния етнос 

на които те ще имат по-голямо доверие, и по-голям респект.
- Как на практика трябва да се създадат тези образователни войски?
- Трябва да се подготви специален закон, който да се възложи за изпълнение на Министерството на отбраната и на Министерството на образованието и науката. Този закон няма да е закон за ромската общиност, а за всички български граждани без средно образование.
- По специална програма ли ще се обучават младежите в тези образователни войски?
- Разбира се, трябва да се възложи на специална група експерти, основно от МОН и МО, да подготвят тези програми, да се подготвят учебници, да се обсъдят широко и да се приемат. На практика това ще бъде един експеримент. Може да се започне да речем с 2-3 войнишки роти, и то от доброволци, за да се видят резултатите, а след това да се разшири, ако те наистина са добри. Сигурен съм, че при тези условия, за които вече стана дума, ще има достатъчно мераклии да влязат в образователните войски. 
- Споделяли ли сте с някои държавник идеята за образователни войски?
- Преди години разговарях на тази тема с президента Росен Плевнелиев, който само като я чу и скочи: "Как може, това е насилие...". Казвам, няма насилие, защото става дума за спазване на конституцията...Но така или иначе не стигнахме до единно мнение.
- Ще спрем детските им надбавки, ако не пращат децата си на училище, казва вицепремиерът Каракачанов.Това ли е според вас решението за ученическото присъствие в клас?
- Това е друга мярка, но тя не решава цялостно проблема. Разбира се, всяко нещо трябва да се пробва, да се експериментира, за да стане ясно дава ли резултат или не. През 1979 г. на мен ми бе възложено да направя експеримент за подобрябане на образованието. Тези, които се обучаваха по тази система дори бяха наречени "сендовчета", сега са 40- 50-годишни. Какво направихме тогава? Включихме в експеримента 30 училища, имаше много деца и от ромски произход, но никой не отсъстваше. Защо? Защото учебната програма беше съобразена главно с това - децата да не се претоварват. Увеличихме двойно часовете по физкултура, музика, рисуване, а намалихме часовете по математика, макар че аз самият съм математик. Имахме един общ предмет - език и математика, защото математиката е един универсален език, който осигурява контакта с компютрите. Много шум се вдигна тогава, че 

не държахме децата да пишат красиво, а разбираемо

- с печатни букви, защото почеркът се оформя чак по време на пуберитета. В този експеримент за обучение, специална грижа беше възпитанието на децата.
- Колко години продължи този ваш експеримент и какво показаха резултатите?
- Продължи от 1979-та до началото на демокрацията. Имаше специална комисия, която даде положителна оценка. Но имаше и много противници. Тогавшният министър на образованието на Съветския съюз, например заклейми експеримента ни като "американско" влияние, а тогава по-лошо нещо от американското влияние нямаше, както сега няма нищо по-лошо от руското влияние...Обучението трябваше да се въведе във всички български училища, но поради горните причини си останахме само с 30-те експериментални училища. В началото на 90-те години, като наследство от социализма и комунизма, експеримента беше закрит. Но и сега много хора ме питат защо не го върнете това авангардно обучение. Моят отговор е: "Това беше направено за конкретни условия и време, сега условията и времето са коренно различни. Една от целите на този експеримент бе да се подготвят българите за по-открито общество, а сега обществото ни е повечо от "открито"…
- Защо според вас се провали досегашния модел на интеграцията на ромите, т.н. ромско включване, за което бяха изсипани десетки милони, и от донори, и от държавата?
- Защото тези пари бяха дадени да не се реши проблемът, защото тези, които даваха тези пари, нямаха такава цел. Да вземем за пример "образователните" програми на прословутия Джордж Сорос, който навремето, като председател на Народното събрание изгоних от кабинета си.
- В сегашната ситуация с ромската общност, тоягата или моркова, са по-полезни и по-ефективни?
- Ако кажа "тоягата", ще ме упрекнат. Но в Библията пише: "Наказвай сина си за да не срамуваш от него". Ние се срамуваме от циганията, но трябва да направим така, че да нямаме основание да се срамуваме, а да се гордеем с българските роми. На един човек можеш да му помогнеш и като му покажеш тоягата. Можеш да не я използваш, но да знае, че я има, че е тука. Като в онази притча за инатливото магаре, пред което стопанина показвал тояга с вързан на нея морков,т.е. според случая можел да използва едното или другото.

Матей Бонев  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай