Петък,

Роби на глада

От: Failed to load user -
5334
Роби на глада
A
A
A

Двайсетина миньори от "Ораново" представили болнични, откак се случи трагедията с колегите им. Нещо като свенлива форма на протест, парализирана от двата вида страх - за живота и за хляба. Ако първият надделее, те няма да излязат на протест - просто ще напуснат.

Мината тутакси ще им намери заместници - това все пак е регион, където друга работа просто няма. Винаги се намират хора, у които гладът побеждава всички други страхове. Както казват в ромските махали: "Гладът е по-силен от тока". Това го знаят всички, които било поради недостатъчно образование, било просто защото градът им е в упадък, са принудени да се "цаняват" на каква да е работа, най-често за жълти стотинки. Те обикновено нямат началници - имат чорбаджии. Положението на някои от тях е съизмеримо с това на робите, доколкото на гърба им издевателстват собственици на фирми и техните "гавази", които отговарят за това раята да стои в подчинение и дори да не помисля да си търси правата. Синдикати ли? Разправяйте ги тези на работниците, които без никакво обезопасяване и без каски се качват всеки ден на скелето, за да строят лъскавите молове, от които пазаруваме. Ако падне някой, ще назначат проверка. Ама може пък и да не падне. За каква трудова солидарност можем да говорим, когато работници в заведения и цехове доброволно влизат в хладилните помещения, докато трае проверката на Главна инспекция по труда, само и само да не бъдат разкрити, че се трудят без договор. Или при шивачките, които си бодат пръстите за жълти стотинки и работят толкова часове, колкото им каже чорбаджията, а срещу това имат само едно желание - да им платят навреме. Те са не просто работещи бедни, а роби - тъмната страна на лъскавото ни общество, което предпочита да забравя, че има хора, за които оцеляването е точно това, което значи - отчаян опит да не умрат от глад.


А ние им говорим за граждански ценности. Държавата ги съветва да подават в инспекциите по труда оплакване срещу работодателите си, ако констатират нарушения. Или да се жалват, ако случайно не са им пуснали трудов договор и им плащат от джоба си - при това, когато сами благоволят. Вероятно дори и сама не разбира, че им говори на друг език, който те не владеят. Че загърбва най-незащитената и слабо образована част от населението си, като я учи да търси гражданските си права, докато всъщност не й гарантира правото да съществува.


Да търсят правата си могат хора, които имат алтернатива. Които знаят, че могат да пожертват една работа, защото лесно ще намерят друга - е, дори и да не е толкова лесно, но имат квалификацията да го направят. Въпросът е кой ще защити другата половина - онази, за която "гражданско общество" е лукс, празна лакърдия на онези по телевизията, докато тя се чуди докога още кварталният бакалин ще е склонен да пълни тефтера си с вересиите им. За регионите, където въпросните хора живеят, чорбаджиите са "инвеститори", които общините потупват по рамото с охота и си затварят очите за "дребните им недостатъци", защото само те са готови да влагат пари на подобно забравено от Бога място. При един репортаж в подобен район се запознахме с човек, който на практика притежаваше градчето - цехове за това-онова, местна телевизия и радио, ръководството на една от политическите партии, самият той беше общинар. Работниците му се оплакваха, че ги биел. Ами притежава града - налага ред човекът. На кого да се оплачат - на общината ли? Или в съда? Такива места са далеч повече, отколкото ни се струва. Не знам дали някой обърна внимание на кмета на Симитли, който предупреждаваше, че един от гавазите в рудника не пускал миньорите да излязат, докато не извадят определено количество въглища. Както и да приключи проверката, както и да бъде спасена мината, сигурна съм, че никой няма да обърне внимание точно на този "човешки" фактор. По-скоро - нечовешки. И не само "Ораново" е впримчено в подобен капан. Добре е да го знаем - защото общество, в което част от гражданите доброволно се е продала в робство, не може да се нарича гражданско. Независимо какво мисли останалата половина.


Всички новини от категория Коментар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички