Цветана Пиронкова: С това темпо Григор скоро ще е в Топ 10

Цветана Пиронкова: С това темпо Григор скоро ще е в Топ 10 | StandartNews.com

Най-добрата българска тенисистка в момента Цветана Пиронкова предаде част от уменията си на най-малките любители на тениса. Откритият урок с деца от 7 до 13 г се проведе на кортовете на Софийския тенис клуб в Борисовата градина, като всички участници получиха тениска с лика на Пиронкова и картичка с автограф. Инициативата се осъществи с подкрепата на FIBANK (Първа инвестиционна банка).

- Как се приехте идеята да дадете открит урок на новите таланти в тениса в инициативата на Fibank (Първа инвестиционна банка)?

- Приех с удоволствието предложението на Първа инвестиционна банка да работим заедно. Откритите уроци с деца са едно от инициативите, които ще реализираме заедно. Лично за мен на фона на това, че тениса вече е изключително популярен спорт в България, тази инициатива е нещо много хубаво. И аз като едно от лицата на тениса в България се радвам да допринеса за това младите хора да тренират тенис и за това днес съм тук, и мога да кажа, че урока е доста ползотворен.

- Какъв ще е ефекта върху децата според вас от този урок?

- Според мен голям. Казвам го от опит, защото когато бях малка и в посетих един голям турнир по тенис там се срещнах с големи имена в женския тенис сред които и Мануела Малеева. Още си спомням как тя сервираше и с играта й сякаш ми даваше още по-голям импулс да продължа да тренирам тенис. Така, че смятам, че един такъв урок на живо с децата е нещо много важно за тях.

- Видяхте ли сред тези малчугани таланти, които могат да достигнат до вашите успехи и тези на Григор Димитров?

- Разбира се. Тези супер сладки деца играят с голямо удоволствие, което е много важно за тяхното развитие. Естествено забелязах и няколко деца, които са малко по-напред в тениса от другите. Именно това да видя талантливи деца и да поиграя с тях много ме радва.

- Как се чувствате на червени кортове и как ще протече подготовката ви за сезона на открито?

- Точно за това говорих преди малко и с брат ми, че на червено като чели по-трудно играя и заради това ще ми трябват повече турнири на тази настилка, за да се подготвя максимално добре за най-големия турнир на червени кортове, а именно "Ролан Гарос". Следващият турнир, на който ще играя, е в Мадрид, после в Рим, а след това ще преценя дали да играя преди "Ролан Гарос" в Страсбург.

- Къде ще продължиш да се подготвяш?

- Традиционно тренирам в Пловдив, където всяка година взимам кортове под наем. Там имам всички условия и подготовката ми върви много добре.

- Какво стана с идеята да имате своя школа в Пловдив?

- Нещата вървят по план. Вече разполагаме с терен около гребната база, а сега сме на етап проектиране на самия клуб. Все пак още е рано да се говори за срокове в които проекта ще бъде завършен, но мисля, че вървим с едно добро темпо.

- Да очакваме ли скоро да видим отново в действие двойка Григор - Цвети?

- Ако зависи от мен много ще се радвам отново да играем заедно с Григор. Това обаче трудно може да се получи, защото всеки си има собствена програма, а и микс двойките не са приоритет на нито един от двамата за момента, но защо не да го направим на някой турнир.

- Сигурно няма да има ревност от страна на приятелката на Григор?

- Ами знам ли.

- Вашия коментар за изявите на Григор?

- Това което Григор прави в момента е наистина уникално, не само за българския спорт, а и за България като цяло. В него виждам едно изключително голямо израстване. Според мен в момента има само 6 или 7 тенисисти в света, които могат да го победят. С всички останали той се справя изключително категорично. Пожелавам му да продължава да се развива по този начин. Ако продължава с това темпо съвсем скоро той ще влезе в топ 10 на световната ранглиста.

- Започнахте годината с титла. Какви са мечтите ви?

- Естествено искам тази титла да не остане единствена. Много ще се радвам ако мога да повторя подобен успех. От друга страна нямам специални амбиции за ранглистата, защото за мен тя не е от особено голяма значение. По-важното нещо за мен са постигнатите победи в големи турнири и естествено срещу именити съперници. Така, че това са моите стремежи.

- Доброто класиране в ранглистата обаче помага, за да не се играят квалификации.

- Да, но аз като играя квалификации май се представям по-добре.

- Преди дни завърши турнира в Щутгарт. Той влиза ли в плановете ти за успех някой ден?

- Много ще се радвам ако някой ден успея да го спечеля. Това е един от любимите ми турнири.

Най-добрата българска тенисистка в момента Цветана Пиронкова ще изнесе открит урок за деца от 7 до 13 г на 29 април от 11 ч. Събитието е организирано от Fibank (Първа инвестиционна банка). Пиронкова ще учи на тенис малчуганите на кортовете на Софийски тенис клуб в Борисовата градина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай