Сряда,

Първи коментар на Калин Митрев за рокадата в ЕБВР

От: Светлана Владимирова -
559
Първи коментар на Калин Митрев за рокадата в ЕБВР
A
A
A

Ще се справи ли Карина на новия пост и какви проекти бизнесът и държавата да чакат от международната банка - четете в интервюто му пред „Стандарт”

Калин Митрев е трети мандат представител на България в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие. В сряда кабинетът неочаквано взе решение да го смени и да сложи на негово място шефката на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова, въпреки че й остават още 4 години на поста. Решението влиза в сила от 1 март 2019 г., когато изтича мандатът на Митрев. Оповестяването му предизвика най-различни коментари. Затова "Стандарт" потърси за интервю Калин Митрев.

- Г-н Митрев, къде Ви намирам – в София или в Лондон?
- София за няколко дни.
- Неочаквано ли беше за Вас решението на кабинета, с което бе избрана Карина Караиванова за наследник на поста Ви като представител на България в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие?  
- Не, това беше очаквано и естествено развитие. Поредният ми мандат в банката започна преди пет години, през май 2014, и изтича през април догодина. А общо ми се събират над 12 години като представител на България в Европейската банка в Лондон. Смятам, че дойде време да се оттегля.
- Защо тогава смяната не става в края на мандата през април, а на 1 март?
- И това има своя логика – в самото начало на май е насрочена годишната среща на гуверньорите на ЕБВР. Разумно е наследникът ми да не започва в последния момент, а да има изведстно време за да се подготви за това основно събитие в живота на институцията. Пък и какво са два месеца в сравнение с 12 години.
- Смятате ли, че Карина Караиванова е подходяща и подготвена за поста. В медиите вече започнаха да излизат смущаващи негативни публикации по неин адрес...
- Част от предимството да работиш дълго време извън България е, че можеш да стоиш настрана от подобни коментари. В конкретния случай нямам основания да подлагам на съмнение решението на правителството. С Карина Караиванова съм работил преди да оглави Комисията за финансов надзор - в качеството й на заместник-министър на финансите тя оперативно отговаряше за работата с международните финансови институции, в частност с ЕБВР. Познава банката и мисля, че няма да й е трудно да навлезе бързо в същината на работата. Във всеки случай й пожелавам успех за доброто на българската икономика и българския бизнес.
- Какво оставяте като наследство? За тези 12 години работа като банкер, какво успяхте да договорите за България?
- Европейската банка за въстановяване и развитие има вече над 25-годишна история в България, финансирала е 250 проекта с почти 4 милиарда евро собствени средства. От тях 193 инвестиции на стойност над 2.7 милиарда евро – с мое участие. Това, разбира се, е резултат от усилията и професионализма на целия екип на банката и на нейните партньори от българска страна. Горд съм, че като представител на България в ЕБВР и член на Съвета на директорите съм допринесъл, доколкото съм успял, за този резултат.
- Кои са най-големите от тях?
- Само през последните три години това е, например, отпуснатият заем от 300  млн. евро на Фонда за гарантиране на влоговете, който допринесе за запазване стабилността на финансовата система в един сложен момент. Последното по-значително финансиране бе за 230 милиона евро съвместно с Фонда на фондовете. То ще послужи за така необходимата реконструкция и модернизация на водния сектор и ВиК дружествата в България. Но разбира се, приоритет за ЕБВР през всичките тези години беше и остава финансирането на частния бизнес.
- Какъв е съветът Ви към бизнеса?
- Да бъде максимално активен, да търси сътрудничество и да използва банката не само за финансиране в България, но и за български инвестиции в други страни. Това и сега се случва, но възможностите в тази насока са много по-големи. Общините и техните фирми също могат да са по-активни, особено по проекти, свързани с устойчивото развитие на градската инфраструктура, енергоспестяването, подобряване на околната среда.
- Как изглежда България в очите на европейските банкери на фона на макроикономическите успехи и стабилността във финансовата сфера?
- Оценката на ЕБВР е, че в България финасовата система е стабилна, банките са ликвидни, съществува и сравнително развита мрежа от малки и средни предприятия. Особено интересен в момента е секторът на информационните и компютърните технологии. В същото време, има още много да се прави за да се преодолее изоставането, в сравнение със средното ниво в Европейския съюз, на инфраструктурата на страната, слабата ликвидност на капиталовия пазар, недостатъчната енергийна ефективност. Българският бизнес е все още сравнително малък и силно зависим от общото състояние на големите икономики в ЕС, затова главната задача пред страната, според ЕБВР, е създаването на устойчива, добре управлявана и конкурентноспособна икономика.
- Като говорим за стабилност на финансовата система, последните публикации около министър Горанов имат ли отражение извън България?  
- Ще повторя - предимството да работиш дълго време извън България е, че можеш да стоиш настрана от подобни коментари. Предпочитам се осланям на факти и на лични впечатления.  Мога спокойно да кажа, че съм работил добре с министър Горанов, в качеството му на българския гуверньор на ЕБВР. Същевременно, не смятам, че водещи в работата трябва да са личностните отношения. Има достатъчно сложни системни въпроси, които стоят на дневен ред и трябва да се решават навременно, професионално и по възможност безпристрастно.
- Вие също бяхте на прицел преди повече от година, когато във в. „Гардиън” гръмна „Аферата Баку”. Какво се случи впоследствие?
- По отношение на мен „Гардиън“ беше очевидно подведен от някои тенденциозни публикации в по-жълти медии с български адрес. Още тогава, обаче, вестникът разбра грешката си, извини се и публикува уточнение, което и сега може да се намери в интернет. Едновременно с това, прокуратурата започна щателна проверка по изнесеното в медиите, заедно с пълна данъчна ревизия от страна на НАП. Проверката продължи девет месеца и завърши през май тази година със заключението, че няма никакви данни за пране на пари, търговия с влияние, укриване на доходи или каквото и да е друго нарушение на закона от моя страна. Това заключение беше вече отразено, впрочем, в няколко български медии. С това смятам случая за приключен.
- Приключихте и работата си в ЕБВР. Сега накъде? Вече се завъртяха слухове за участието Ви в нов кабинет, ако има предсрочни избори. Възприемат Ви като човек с леви убеждения. Изкушавате ли се да влезете в политиката?
- Не ми е за първи път да научавам от медиите какви били моите намерения. Намирам ги за куриозни, не повече. Ако говорим сериозно, в моите планове не влиза политическа кариера или участие в изпълнителната власт. Имам, разбира се, своите политически убеждения и мнения, но в професионалния си живот съм представлявал в чужбина няколко различни български правителства и винаги съм се водил преди всичко от интересите на България.


Всички новини от категория Интервюта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички