Джокович триумфира на Australian Open

Джокович триумфира на Australian Open  | StandartNews.com

Мелбърн. Новак Джокович взе титлата на Australian Open за рекорден пети път, след като победи Анди Мъри със 7:6 (5), 6:7 (4), 6:3, 6:0 въс вълнуващ финал, продължил 3.40 часа.

Очакванията за оспорван и непредвидим сблъсък се оправдаха още в самото начало на финала. Донякъде изненадващо двамата тенисисти си размениха четири пробива в откриващата част, която продължи цели 72 минути.

Още в третия гейм шотландецът получи три поредни възможности за пробив, но Ноле се измъкна и спаси подаването си. При последвалия си сервис-гейм обаче Мъри изостана с 0:40 и бе опрян до стената. Олимпийският шампион от Лондон спаси първия брейкпойнт, но все пак рухна и изостана с 1:3. До 4:2 разликата в резултата се запази. В седмия гейм обаче 27-годишният Мъри съумя да върне пробива след грешка на съперника си от бекхенд - 3:4. Двамата финалисти залагаха на продължителни разигравания от основната линия, а в осмия гейм Джокович стигна до нов шанс пробив,+61 въпреки че при размяната на удари падна в близост до мрежата, пише Sportal.bg.

Lидерът в световната ранглиста се възползва и осъществи нов брейк за 5:3. При падането сърбинът удари палеца на дясната си ръка и това създаде проблеми на Новак. С много агресвивна игра и бекхенд уинър Мъри стигна до нов пробив в деветия гейм.

След като загуби подаването си, Джокович поиска намесата на физиотерапевт, който да погледне наранения палец на ръката му. Играта бе подновена със сервис-гейм на нула за шотландеца и 5:5. Финалистите взеха без трудности следващите си подавания и така се стигна до тайбрек. В него сърбинът започна с неприятна двойна грешка и малко след това съперникът му се оказа с преднина от 4:2 точки. Мъри обаче не успа да съхрани аванса си, на свой ред направи двойна грешка за 4:3 точки, а след това позволи и изравняване. Няколко поредни грешки на шотландеца дадоха инициативата в ръцете на Джокович и той се възползва. При 6:5 точки, втори сервис и със сетбол сърбинът принуди опонента си да сбърка. Мъри прати ретура си в мрежата и така подари успеха в тайбрека на Ноле със 7:5 точки. Качествени разигравания и голяма битка имаше и във втория сет. Както и в първата част, и тук пробивите бяха четири и всичко се реши в тайбрек. Мъри поведе с 2:0 след ранен пробив, но Джокович бързо отвърна на удара - върна брейка в третия гейм и взе подаването си за 2:2. Устремът на четирикратния шампион продължи и той спечели още два поредни гейма след нов пробив - 4:2.

Непримиримостта на шотландеца се прояви отново и той върна баланса в резултата, като блесна на няколко пъти с великолепни изпълнения от форхенд и пробив за 4:4. Преди осмия гейм имаше кратко забавяне на играта заради неканен на корта зрител, който бе изведен по най-бързия начин от охраната на "Род Лейвър Арина".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай