"Дондуков" 2 няма да работи за Иво Христов

Решението му да влезе в червената листа е лично, а не акт на президента, твърди Александър Маринов

"Дондуков" 2 няма да работи за Иво Христов | StandartNews.com
  • Решението му да влезе в червената листа е лично, а не акт на президента, твърди Александър Маринов
  • БСП греши като разобличава, вместо да  вдъхновява. Борисов постъпва правилно с пролетното почистване
  • Не виждам никакви симптоми президентът да има желание да прави партия
  • Няма как до есента да се появи нов значим политически играч
  • БСП не получи предимство от Апартаментгейт
  • За червената евролиста важи поговорката "и вълкът сит, и агнето цяло"

Александър Маринов е политолог, преподавател в СУ "СВ.Климент Охридски", член е на Съвета за стратегическо развитие към Президента

- Преди няколко седмици президентът Радев издаде Указ за създаване на Съвет за стратегическо развитие на България, чиито председател е Иво Христов. Вие бяхте избран за член на този съвет. Събирали ли сте се оттогава?
- Да. Събираме се редовно. Имаме планирана среща и за другата седмица. Целта е ясна - да се разработи една дългосрочна перспектива на развитието на страната, с помощта на широк обществен диалог.
- След влизането на Иво Христов в листата на БСП, какво ще се случи с този Съвет. Кой ще бъде новият му шеф?
- Още няма яснота. Предполагам че до следващото събиране на Съвета, този въпрос ще бъде решен. Не смятам че това е от решаващо значение за работата ни. Ще има друг председател. Но ролята на председателя е по-скоро координираща, а не лидерска.

ВИЖ ОЩЕ: Президентът освободи началника на кабинета си, Христов остава шеф на Съвета

- Вие от съвета ще помагате ли в предизборната кампания на Иво Христов?
- Откъде-накъде. Ние сме орган към Президента и работим само с него. Надпартийни сме, нямаме никакво отношение към кампанията нито на Иво Христов, нито на БСП, нито на друга партия.
- Като член на Съвета към Президентството как ще отговорите на упреците на управляващите,че с влизането на Иво Христов в листата на социалистите превръща държавния глава в президент на БСП, а не на цялата нация?
- Според мен дори ненаблюдателните хора разбраха, че отиването на Иво Христов в листите на БСП, е негово лично решение. И в никакъв случай не е акт на Президента. Президентът каза много ясно - всеки е свободен да направи своя избор. Ако Иво Христов е преценил, че иска  да поеме друг път на собствена политическа кариера, това е  нормално. Все пак ние не сме във феодализма.
- Заговори се за конфликт на Иво Христов със съпругата на президента Десислава Радева. Така ли е?
- Не съм запознат. Със съпругата на президента се познавам съвсем бегло. След учредяването на съвета, нито за миг не съм забелязал някаква нейна намеса. Друго не мога да коментирам.

ВИЖ ОЩЕ: Деси Радева с пост за предателя

- Вие казахте, че пишете дългосрочна стратетия за България. Кой обаче би могъл да обедини нацията за излизане от състоянието на пълна омраза, в което сега се намира обществото?
- За обединението на една нация не е достатъчен един човек, колкото и да са забележителни неговите качества. Обединението на нацията изисква голяма цел. Не толкова личност, а цел. Мисля, че обединението няма да има едноличен водач.
- Очаквате ли да се появят до есента нови политически играчи, които да търсят бързи дивиденти със същата цел- обединение на нацията?
- Не вярвам до есента да се появи нова, сериозна, ползваща се с обществено доверие политическа сила. Това е прекалено кратък срок и не го смятам за реалистично.

ВИЖ ОЩЕ: Новата мистерия в БСП: Кой издигна Иво Христов за евролистата?

- Говореше се за партия на Слави Трифонов, на Мая Манолова...
- Трябва тях да питате. Като че ли работата заглъхна при Слави Трифонов.
- Да очакваме ли партия на президента?
- Това са само стари догадки. Аз лично не виждам никакви симптоми от страна на президента или от хората, които работят с него да полагат усилия в тази посока.
- Да поговорим за БСП. Смятате ли, че битката Станишев-Нинова занули предимството, което получиха след "Апартаментгейт"?
- Аз не съм убеден, че БСП е получила предимство, благодарение на "Апартаментгейт".
Смятам, че БСП трябва да положи големи усилия да убеди обществото в собствените си преимущества, а не просто да разобличава грешките и провалите на другите.
По щастливо стечение на обстоятелствата, нещата с листата на БСП се подредиха що годе добре. "И вълкът сит, и агнето цяло." Нинова показа, че е опонент на някои от практиките на европейските социалисти, които Станишев защитава. В същото време Станишев намери място в листата. Това е един разумен изход, защото другото щеше да бъде твърде рязко. И да създаде едно вътрешно напрежение, което щеше да се възприеме лошо в чужбина. Въпреки, че от гледна точка на избирателите на БСП, Станишев не е чак толкова любим. А по отношение на Нинова, ясно е, че определени среди искат да я отстранят. И също е ясно, че тя също има своите слаби места и уязвимости. Но сега пред БСП стои въпроса да се мобилизира и да участва пълноценно в кампанията. От това ще се реши изхода на изборите.
- Какви слабости откривате в Корнелия Нинова?
- В живота  често става така - силните ти страни предполагат и слабости! Нинова внесе един непознат стил в поведението на БСП- остро, нападателно, смело, решително, не се колебае да използва силни думи. Понякога дори малко по-силни думи, отколкото трябва. И точно в това се крие една потенциална уязвимост. Такъв тип поведение крие риск от импулсивност, от реактивност. В някои случаи даже пренебрегване на определени възможности, а и рискове. Тъй като това е личен почерк на Нинова, критиките се насочват към нея.
- Ваш е израза "по острието на бойкота". Бойкотът на БСП ще се отрази ли на изборите?
- Бойкотът е нож с две остриета. Той, по себе си, е средство, не може да е самоцел. Въпросът е какво друго правиш, освен бойкота. БСП не развива достатъчно активно своите действия извън Парламента. И сега е време да покаже, че освен бойкота, може да направи и друго. Логично е БСП след 26 май да се върнат. Ако това не стане, ситуацията ще придобие съвсем друг обрат. Ако БСП спечели изборите, ще има политическата инициатива и ще трябва да я развие много активно. Ако БСП загуби, тогава положението вътре ще стане  трудно удържимо.
- Пролетното почистване, което прави Борисов в ГЕРБ, увеличава ли шансовете им да спечелят?
- Сложен въпрос, защото за разлика от БСП, процесите в ГЕРБ са под повърхността. Борисов очевидно се опитва да предприеме мерки, които да обуздаят тази тенденция да се злоупотребява с властта. Не му е лесно, защото това е една широка практика. И се случва преди избори. Моето мнение е, че той постъпва правилно, стреми се да се движи в правилната посока. Намесва се в ситуации, в които възниква проблем. И този проблем е следният: оставките на всички хора, които си тръгнаха от ГЕРБ бяха свързани с липсата на каквото и да е съжаление, извинение или угризение. И точно това подкопава позицията на министър-председателят.
- Кой има по-големи шансове да обере патриотичния вот-Ангел Джамбазки или Веселин Марешки? Цялата кампания на "Воля" е насочена към младите хора и родолюбието.
- По-автентичен в това отношение е Джамбазки. Той, а и партията му, отдавна поддържат тази линия. Марешки е по- непоследователен. Но дали ще хване "дикиш", както казва народа, не мога да ви кажа. Моето мнение е, ако изхождаме от наличните данни, че нито единият, нито другият нямат реални шансове. Освен ако не се случи едно много ниско участие в изборите. Тогава ВМРО със своята организация би могла да успее. Но още е рано за прогнози.
- Стана дума за ниския морал на политиците, но това важи не само в България, а и в цяла Европа. Какъв Божи знак откривате в опожарената Нотр Дам в Страстната седмица за католиците?
- Това е опасен въпрос. Незнам дали можем да говорим за Божи знак. Да го наречем странно съвпадение. Вие виждате - устоите на вярата са разколебани. Хората са се отчуждили от Бог. На думи, всички са вярващи, но ако погледнете поведението им, те не се ръководят от десетте Божии заповеди. Затова трябва да си дадем сметка, че тази показна религиозност, която мнозина демострират навръх Великден, едва ли може да служи за индулгенция.
- Дали Господ не наказва християните, че вместо място за смирение, църквите стана средство за приходи като културно-исторически атракции?
- Доста разумно е да се замислим дали може да се прави бизнес с вярата. Вярата си е вяра, тя не бива да се бърка с пари. Нали знаете - златото е от Сатаната.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай