Йотова: Трябва да избираме пред строеж на МОЛ и производство на български плодове и зеленчуци

Йотова: Трябва да избираме пред строеж на МОЛ и производство на български плодове и зеленчуци  | StandartNews.com

Варна. За втори път кандидатът за евродепутат Илияна Йотова се срещна със зеленчукопроизводители в Игнатиево, Варненско, след като получи от тях сигнал, че нямат достъп до оранжериите си. Това съобщиха от пресцентъра на БСП.

"Само Вие имате смелостта да дойдете тук и затова разчитаме само на Вас!", я посрещна една от жените.

Сагата започва преди няколко години, когато шефът на областна дирекция към земеделското министерство по времето на управлението на ПП ГЕРБ, принуждава производителите да подпишат договор за аренда с майка му, която е собственик на земята. Преди това те са имали договор със земеделска кооперация, която от своя страна е собственик на оранжериите. Съдебни решения на заведените дела, все още няма, но частен съдебен изпълнител забранява достъпа на хората до оранжериите им, обясняват от партията.

"Това е основен поминък за над 500 човека – производителите и целите им семейства", коментира Йотова, "А те нямат достъп до производството си, което е недопустимо". При предишно свое посещение във Варна Илияна Йотова получава жалба от производителите, която лично входира в МЗХ. След нейната намеса, поне живата охрана е махната, но и в момента стои един заключен портал, който ограничава достъпа. "Оказа се, че поради съдебните спорове и административни хватки от страна на "собственика", хората не могат да се регистрират като земеделски производители и съответно да получават евросубсидии", каза Илияна Йотова. "Вместо да произвеждаме качествени, български зеленчуци, плодородната земя ще бъде дадена за нови гигантски МОЛ-ове и паркинги. На седмата година от членството ни в ЕС, говорим само, колко евросредства сме усвоили, но не си задаваме въпроса – създадохме ли условия на всички български граждани да се възползват от тях. Конференциите и семинарите не вършат работа, когато българските зеленчукопроизводители не могат да ползват земеделската земя, за да произвеждат", добави тя.

С проблема и неговото решаване се ангажира лично Илияна Йотова, както и депутатите от Коалиция за България и областния управител.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай