Петък,

Йотова: Битката с бедността да е приоритет в следващите 5 години в Европа

От: Failed to load user -
662
Йотова: Битката с бедността да е приоритет в следващите 5 години в Европа
A
A
A

Сливен. "Няма никакво съмнение в това, че КБ е единствената политическа сила в страната, която прави кампания за Европарламент. Очевидно избрахме добрата тактика и за разлика от нашите колеги от други политически сили, които се занимават повече със задкулисната организация на изборите, ние разговаряме с гражданите на цяла България. Личната ми програма преминава през най-малките махали и села, и през областни центрове, защото е важно какво мислят българските граждани след 7 години членство в Европейския съюз". Това заяви кандидатът за евродепутат от Коалиция за България в Илияна Йотова пред журналисти в Сливен.

„Лъжа е, че те нямат интерес за това какво става в ЕС и не се интересуват от работата на европейските институции. Те просто нямат информация какво точно се решава в Европа и как решенията влияят на политиката у нас и в това отношение ние, политиците, сме в дълг към хората", добави тя. По думите й много голямо е любопитството им какво е прието в европейските институции и къде е България след седем години.

По нейно мнение някои, обаче, не са знаели, че всеки приет закон в ЕП, най-късно до две години се синхронизира и става част от българското законодателство. Тя е категорична, че затова е важно кой прави политиките в ЕП и кой ще има доминираща позиция – представителите от Южна Европа или десни партии, които и в този мандат се опитват да прокарат развитието на Европа на две писти.

„Няма да се съгласим с двойните стандарти и по темата за енергийната политика на ЕС", заяви Йотова. Като най-голямо постижение на социалистите в този мандат тя посочи „пробивът" в политиката с младежката заетост. Тя припомни, че преди 3 години от Партията на европейските социалисти /ПЕС/ и лично нейният президент Сергей Станишев са поставили остро този въпрос на един от съветите на съюза. „Първата реакция бе изключително бурна, но ние упорито преследвахме целите си за намаляване на младежката безработица и събрахме подкрепа сред младите", припомни Йотова. Тя подчерта и ролята на държавата за намирането на работа на всеки младеж, завършил следно или висше образование и тясната връзка с бизнеса за осигуряване на работни места, съобразно интересите на младите, назначаването на всеки регистриран на трудовата борса на индивидуален консултант, които да подготви презентацията на кандидата при търсенето на работно място.

Кандидатът за евродепутат припомни, че са отпуснати са евросредства за това – 6 млрд. лева до края на 2016 г. и заяви, че те не са достатъчни, но това е пътят да бъдат заинтересовани и работодателите, които пък ще бъдат подпомогнати и по европрограми при създаването на нови работни места и изплащане на заплати на младите специалисти.

„Необходима е национална политика за младежка заетост, обезпечена и с тези евросредства. Ние искахме да се въведе минимален трудов доход и да няма такава огромна разлика в минималното заплащане в отделните европейски страни. Битката с бедността трябва да бъде приоритет в следващите 5 години в Европа. И ако се води от истински политици-водачи, от хора с хъс, а не от високо платени чиновници, толкова по-добре, заяви Йотова


Всички новини от категория Лайфстайл.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com