Кунева към Дончев: ГЕРБ не са категорични за Енергиен съюз

Кунева към Дончев: ГЕРБ не са категорични за Енергиен съюз | StandartNews.com

София. Новият европейски парламент ще контролира харченето на 1000 млрд. евро бюджет на ЕС. Това е голям шанс за България. Абсолютен приоритет на РБ в Европарламента ще бъде създаването на Енергийния съюз на Европа, но ГЕРБ не дадоха категорична подкрепа за него при срещата ни в парламента. Това заяви водачът на евролистата на Реформаторския блок и лидер на „Движение България на гражданите" Меглена Кунева в телевизионен дебат по БНТ1 с водача на листата на ГЕРБ Томислав Дончев.

Меглена Кунева очерта различията между Реформаторския блок и ГЕРБ, като изрично подчерта дълга на правителството „Борисов" към бизнеса и общините. Кунева посочи също и лошата финансова политика на вицепремиера на ГЕРБ Дянков, който задържаше връщането на ДДС на бизнеса. Тя напомни, че при срещата в парламента между ГЕРБ и РБ за Европейския енергиен съюз, не е получена категорична подкрепа на идеята на реформаторите България да е сред основателите, като добави, че следи развитието на позициите на ГЕРБ, както и тази на Борисов по въпроса за общата енергийна политика на ЕС. "Аз бях единственият български политик, който написа писмо до полския премиер Доналд Туск, с което заявих подкрепата от РБ за Европейския енергиен съюз", каза Кунева и поясни, че купуването на газ ще става на едро като единен субект и ще донесе 30% по-ниски сметки за индустрията и хората.

България престана да се присъединява след 2007 година - няма Шенген, няма еврозона, няма банков съюз за нас, заяви Кунева и допълни, че като добра може да се определи само политика, която не създава монополи.

Меглена Кунева напомни, че е подписала договора на България за влизане в ЕС с днешния кандидат на ЕНП за шеф на ЕК Жан-Клод Юнкер и подчерта, че европейските народни партии водят пред левицата по бъдещи евродепутати. Десните партии печелят подкрепа със социалната си политика, която означава справедливост и защита на семейството. "Кризата не е отминала и няма голяма възможност за преразпределяне на бюджетни средства, както искат от ПЕС", обясни Кунева.

Тя разкритикува идеите за реиндустриализация на БСП и изрази намерението в Европарламента реформаторите да работят и за присъединяването към Шенген и банковия съюз на Европа в следващия мандат. Кунева подчерта, че както е постигнала за България максималното възможно количество европейски средства в размер на почти 4% от БВП, от които и ГЕРБ, и БСП, и ДПС се възползват, така ще постигне и втория си приоритет – европейските средства да се влагат в проекти, които създават реални нови работни места в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай