Вторник,

"Умна" класна стая ще пише оценки

От: Администратор -
2431
"Умна" класна стая ще пише оценки
A
A
A

Системата може да направи портфолио на всеки ученик

Напоследък "умните" класни стаи навлязоха в доста училища. В повечето случаи става дума за оборудване, благодарение на което учебният процес става напълно дигитален, а тетрадките и учебниците биват заменени от лаптопи, смартфони и таблети. Предполага се, че по този начин по-лесно ще бъде прогонена скуката от час, тъй като децата вече ще получават знания във формати, с които са свикнали в ежедневието си.

Най-новата умна класна стая се появи в 134 СОУ "Димчо Дебелянов" миналата седмица. Тя обаче идва там, комбинирана с нова лаборатория, така че обучението по природни науки да бъде поставено на съвсем ново равнище. На практика децата ще могат да видят магията на химията през очите на новите технологии, а самите те да се изживеят като откриватели на това, което в учебника е скучен сбор от цифри и букви.
Новата класна стая е резултат от съвместен проект на училището с тайванската фирма AClass, която осигурява най-ново поколение софтуер. Благодарение на него учениците ще имат възможност с дистанционни устройства

просто да кликват на отговорите

които смятат за верни, и техните резултати да се появяват моментално на дъската. Така учителите ще могат да поставят обективна оценка на ученика в реално време, като в същото време софтуерът им дава пълна статистика за състоянието на класа - колко от децата са разбрали материала, какъв процент имат колебание, когато опитват да приложат знанията си, има ли такива, за които поднесените знания остават неясни. Системата дава и успеваемостта на класа, както и мястото на всяко дете в една своеобразна класация по успех към момента на изпитването.

Нещо повече - тъй като системата запомня всеки подаден отговор, тя позволява да бъде направено и оценъчно портфолио на учениците за цялата учебна година, което да проследява развитието и резултатите им. В същото време тя е от помощ за учителя, тъй като му дава информация за това дали собствените му въпроси не са формулирани прекалено сложно, трябва ли да работи индивидуално с някое от децата, нужно ли е да задържи още вниманието им върху материал, който не е усвоен добре.

В началото системата ще се разпростре само при преподаването на природни науки - химия, физика и биология, като четирима преподаватели са обучени да работят с нея, разказва директорът на 134 СОУ Весела Палдъмова. В края на годината на базата на резултатите на учениците ще се прецени

дали може да се използва и по други предмети

- чужди езици или хуманитарните науки например.
МОН също ще направи опит да дигитализира пилотно учебния процес, като отпуска пари за още 40 "умни" класни стаи, в които ще бъдат внедрени съвременните IT постижения. Средствата са за закупуване на компютри и таблети в 40 класа в различни училища в страната, като проектът се е насочил към ученици от първи до пети клас. В края на годината въз основа на резултатите на децата ще бъде преценено дали той да бъде разширен.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички