Столовата в училище само с продукти от региона

Столовата в училище само с продукти от региона | StandartNews.com

Сиренето, кашкавалът и млякото трябва да са по БДС

Храните, предлагани на малчуганите в детските заведения и училищата, да са само от месни продукти и такива по БДС. Това ще гласи промяна в Наредба 9 на Министерство на земеделието, която се очаква да влезе в сила, след като приключи общественото обсъждане и бъде внесена в Министерския съвет от министър Десислава Танева.

Последната промяна на документа е от септември 2011 г. Според експертите в министерството това ще доведе до повишаване качеството на храните и ще улесни контрола. След промяната например киселото мляко, сиренето и кашкавалът, които се предлагат в детските заведения и училищата, трябва да са произведени по БДС. Месните заготовки и месните продукти, брашното и хлябът да са произведени по утвърдени стандарти, а лютеницата по браншови стандарт. Отделно от това се въвежда териториалното ограничение при доставка на определени храни, като се цели осигуряването на свежи продукти за хлапетата.

Киселото мляко, сиренето, кашкавалът, месните заготовки и месните продукти, брашното, хлябът и лютеницата трябва да са произведени в същата или съседна на нея административна област, а в случай че там не се произвеждат някои от тези храни, то същите могат да бъдат произведени на територията на страната. Във ведомството очакват след промяната това да стимулира регионалното производство и да повиши конкурентоспособността.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай