Сряда,

Слагат край на професорите на кило

От: Администратор -
5958
Слагат край на професорите на кило
A
A
A

Идва краят на професорите на килограм. Проектозакон на просветното министерство ще ограничи възможностите за безконтролно раздаване на научни степени, като сложи отделна летва за всяка научна степен и длъжност. Проектът внася промени в приетия през 2011 г. Закон за развитие на академичния състав, предложен от тогавашния министър Сергей Игнатов. Благодарение на него всеки вуз получи правото сам да създава професорите и доцентите си въз основа на собствени критерии. В резултат за три години в страната се нароиха 7500 души нов академичен състав.

Проектът предвижда въвеждането на единни национални критерии за всяка научна степен или академична длъжност - от главен асистент до професор. Изискванията към тях ще бъдат записани в специален правилник и кандидатите ще трябва да отговарят на него дори и ако искат да получат титлата си в колежа с най-нисък рейтинг. Ректори предлагат изискванията да са свързани с това колко публикации имат, каква част от тях са цитирани в международни издания, участвали ли са в международни научни проекти. Според проектозакона кандидатът за научна длъжност първо ще трябва да представи доказателства дали отговаря на този минимум и едва след това ще бъде допускан до конкурса. Освен това отделните университети могат да въвеждат и собствена по-висока летва за кандидатите, които искат да вземат научна степен в тях. Предвижда се също, ако се установи по съдебен ред, че някой е станал професор или доцент с плагиатстван научен труд, той да бъде освобождаван от длъжност. Хората, които са откраднали чужда дисертация, няма да имат право повече никога да участват в научно жури.

Професорите и доцентите, които са получили длъжностите си по времето на закона "Игнатов", пък ще могат да участват в журита само ако отговарят на националните критерии. Ако не съответстват на тях обаче, титлите няма да им бъдат отнемани. Предвижда се законът да влезе в сила от първи януари следващата година, като вече започналите процедури ще бъдат довършени по стария ред.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички