Професори спасяват икономика на Северна България

Професори спасяват икономика на Северна България | StandartNews.com

Велико Търново. Професори се обединиха за да работят заедно за развитието на инфраструктура и подобряване на бизнес климата в Северна България.

Инициативата беше на ректора на Русенския университет споразумение за регионално сътрудничество в Северен централен район между Русенския университет „Ангел Кънчев", ВТУ „Св. св. Кирил и Методий" и областните администрации на областите Русе и Велико Търново. Подписите си под документа положиха двамата областни управители - Георги Рачев и Венцислав Калчев, както и ректорите на двата университета - проф. Христо Белоев и проф. Пламен Легкоступ.

Споразумението предвижда и създаване на съвместни образователни и бизнес мрежи, съвместно планиране и решаване на проблеми за развитие във всички сфери от взаимен интерес. Страните ще участват с общи инициативи в национални и международни програмни документи, насочени към постигане на устойчиво икономическо и социално развитие.

„Ние от години работим в много добро сътрудничество и като области и като университети. Пресен пример е общото ни проучване и предложение към правителството относно трайното транспортно решение на пътя Русе-Велико Търново. Днешният акт официализира и дава нов тласък на приоритетните насоки, в които съвместно ще продължим нататък", каза проф. Белоев след подписването на споразумението. Венцислав Калчев припомни за сключената преди дни договореност между областите Русе, Разград, Силистра и Търговище и Русенския университет за съвместна работа и посочи, че „сега надграждаме, като включваме в споразумението и Великотърновска област.

Според Проф. Легкоступ, споразумениетои е пример за страната ни как държавната администрация трябва да работи с университетите и да използва техния потенциал. „Университетите в момента са най-големите работещи институции в двете области и безспорен техен генератор на развитие".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай