Петък,

Половината училища сменят имената

От: Администратор -
1309
Половината училища сменят имената
A
A
A

Около 1000 от общо 2500 училища у нас ще сменят имената си до началото на учебната година. Това става заради влизането в сила на новия училищен закон, с който част от абревиатурите на някои видове училища вече няма да са валидни. Най-масова ще бъде промяната при сегашните Средни общообразователни училища /СОУ/, които вече ще трябва да станат средни училища /СУ/.

Основните училища в малките населени места, които са до осми клас, пък трябва да вземат решение дали да останат основни, но само до седми, или да са обединени и да обучават до 10 клас. Решението за това се взема от общинските съвети според демографската ситуация и това, с какви кадри разполагат училищата.

Промяната на наименованията няма да засегне трудовите правоотношения и трудови договори няма да се прекратяват заради това, успокояват от МОН. В същото време обаче стотици директори, а вероятно и учители, ще останат без отпуска, защото през август ще трябва да направят редица промени във връзка с новото име на училището. На първо място, трябва да бъде подменена цялата училищна документация, дневниците, както и печатът на училището. Трябва да извадят и нов Булстат и да сменят банковите сметки. Ще има и куриози - сегашното СОУ "Св. Климент Охридски" след преименуването вече ще има абревиатура точно като тази на Софийския университет.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията