Половината училища сменят имената

Половината училища сменят имената | StandartNews.com

Около 1000 от общо 2500 училища у нас ще сменят имената си до началото на учебната година. Това става заради влизането в сила на новия училищен закон, с който част от абревиатурите на някои видове училища вече няма да са валидни. Най-масова ще бъде промяната при сегашните Средни общообразователни училища /СОУ/, които вече ще трябва да станат средни училища /СУ/.

Основните училища в малките населени места, които са до осми клас, пък трябва да вземат решение дали да останат основни, но само до седми, или да са обединени и да обучават до 10 клас. Решението за това се взема от общинските съвети според демографската ситуация и това, с какви кадри разполагат училищата.

Промяната на наименованията няма да засегне трудовите правоотношения и трудови договори няма да се прекратяват заради това, успокояват от МОН. В същото време обаче стотици директори, а вероятно и учители, ще останат без отпуска, защото през август ще трябва да направят редица промени във връзка с новото име на училището. На първо място, трябва да бъде подменена цялата училищна документация, дневниците, както и печатът на училището. Трябва да извадят и нов Булстат и да сменят банковите сметки. Ще има и куриози - сегашното СОУ "Св. Климент Охридски" след преименуването вече ще има абревиатура точно като тази на Софийския университет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай