Образователните промени влизат в клас след 2 г.

Образователните промени влизат в клас след 2 г. | StandartNews.com

София. Образователните промени за новите ученически програми, разработени за почти всички дисциплини, ще влязат в клас не по-рано от две години. Това каза в министърът на образованието Анелия Клисарова пред БНТ.

Проектите вече са готови, но предстои да бъдат подложени на обществено обсъждане, за да се изчистят грешките.

По думите й целта на новите програми е да се повиши функционалната грамотност на учениците.

"Данните за грамотността са много тревожни, затова трябва да бъдат взети мерки. Децата могат да наизустяват и да възпроизвеждат, не са научени да мислят, да имат умения за контакти, да творят. Това е глобален проблем - дължи се на проблеми в системата", поясни Клисарова.

Клисарова опроверга появилата се информация, че учениците от 12-ти клас ще се явят на пробна матура по математика през януари 2014 г. "Няма да има матура по математика през февруари. Това е проверка на знанията на учениците. Това не е извънредно - провежда се от три години в различни класове. Трябва да се види нивото на учениците без специална подготовка. Важно е да оценим средното ниво на тези деца, които няма да кандидатстват с математика, на които предметът не е приоритет. Този изпит няма да се отрази на техния успех, нито ще им попречи за кандидатстване", уточни министърът.

По повод днешния протест на университетски преподаватели и учени тя посочи, че вчера е имала среща с представители на БАН, с които е провела конструктивен диалог.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай