Нашенци съдят Сърбия за българските буквари

Нямало преводачи за читанките в Западните покрайнини

Нашенци съдят Сърбия за българските буквари | StandartNews.com

Родители на деца от Западните покрайнини дават на съд държавата заради липсата на български читанки. Исковете са до сръбското министерство на образованието, което трябваше да подсигури книгите за паралелките на майчин език в Босилеград. Решението за завеждане на делата е взето на родителска среща в основно училище „Георги Димитров“.

Само преди дни нашенците в покрайнините обявиха, че няма да пуснат децата си в клас, ако не се осигурят учебници на български. В школото от две години има седем паралелки от 1-ви до 7-ми клас с преподаване на български. Сега те са пред провал, защото министерството така и не намерило преводачи, които да напишат образователните текстове на български. Книги от нашата страна пък не може да бъдат внесени, защото не отговарят на тяхната учебна програма. Липсата им обаче обезмисля класовете на които били раздадени сръбски буквари.

На родителската среща миналата седмица са били поканени представители на сръбското министерство, но те така и не се появили. Затова родителите са решили да си търсят правата в съда. Настоятелството ще изпрати предупредителни протестни писма както до висшето ведомство на комшиите, така и до Националния съвет на българското малцинство. Даден им е срок до 28 септември. Ако дотогава книжките на български не са готови, нашенци пускат исковете, съобщиха родители. Те предлагат и компромисен вариант – учителите дапреведат лекции на български посръбските учебници и с тях да преподават на децата без да се чака отпечатванетона нови книжки по предметите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай