МОН даде на заден ход с орязаната ваканция

МОН даде на заден ход с орязаната ваканция | StandartNews.com

Повече почивки между уроците за малките ученици

Образователното министерство публикува три нови стандарта, свързани с учебниците, общообразователната подготовка и учебния план. Те ще заработят заедно с влизането в сила на новия училищен закон и са част от общо 19-те стандарта, които трябва да заменят сегашните остарели наредби и министерски заповеди, регламентиращи всичко, свързано с училището. Оказа се обаче, че стандартът за учебния план крие разминавания с предварително обявеното от МОН удължаване на учебната година за всички деца от първи до осми клас.

Просветното министерство даде на заден ход с идеята си за по-дълга учебна година. След като в края на миналата седмица ведомството предложи промяна, според която годината да първолаците се удължава с три седмици, а за останалите деца - с по две, във вторник на сайта му бе качен съвършено различен учебен план. Съгласно него намаляването на ваканцията не е така драстично и увеличаването на броя учебни седмици вече не е за всички класове.

Заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева обясни, че след оповестяването на идеята се чули доста отрицателни мнения от различни посоки, затова ведомството решило да направи по-малка стъпка от тази, която е обсъждало. Всъщност на просветния министър Тодор Танев са били дадени два варианта за удължаване на учебната година - един по-радикален и друг, не толкова драстичен. Той избрал втория. Тепърва идеята ще мине на обществено обсъждане, за да стане ясно дали това ще бъде окончателно решение на МОН.

Съгласно новия вариант годината се удължава само за три класа - първи, четвърти и седми. Учебната година за първи клас ще бъде по-дълга само със седмица. Така децата ще завършват годината на 30 май, вместо на 24-ти. Във втори и трети клас ще продължат да учат до 30 май, вместо до 15 юни, както беше първоначалната идея. Едва за децата в четвърти клас вторият срок ще продължава до 15 юни, като учебните седмици ще бъдат общо 36. Толкова ще е времетраенето на годината и в пети и шести клас. Седмокласниците обаче вече ще учат до 30 юни, колкото и учениците в гимназията. Идеята е в последния клас на прогимназията учениците вече да се доближат до учебното време на гимназистите. Промяната ще влезе за първи път догодина, но само за първи клас.

В същото време обаче Кастрева поясни, че ще се опитат да доближат учебната ни година до стандартите на Европа, които регламентират повече, макар и малки, почивки в рамките на срока. Малките ученици ще имат повечко ваканции, като все още не е ясно дали това ще бъде валидно само за първолаците, или за целия начален етап до четвърти клас. "Ние вече направихме първата крачка в тази посока с по-дълга междусрочна ваканция", обясни заместник-министърът. С промените в учебния план ще се увеличи времето за упражнения на децата, като новите знания и практическото им упражняване ще трябва да бъдат в съотношение 60 към 40. С най-много часове седмично се оказват учениците от професионалните гимназии, които се обучават дуално. Те ще имат по 40 часа на седмица, като значителна част от тях ще бъдат на работното място, където усвояват професията. В 11 клас това ще става два дни седмично, а в 12-ти - три.

Както "Стандарт" вече писа, с новия учебен план се орязват часовете по физкултура в начален етап, като училищата ще имат часове по избираема подготовка, в които ще могат да правят програмите си сами. Там те могат да заложат допълнително обучение по физкултура. Важна новост е и това, че още от първи клас тези часове ще се водят от учители по физическо. Досега най-често ги водеше "госпожата" - тоест класната, която често пъти взема "назаем" часа по физическо за допълнителни упражнения по четене или смятане.

Освен историята, в последните две години на гимназията изчезва и географията. В момента история се учи задължително в 11 клас, а географията отпадаше от програмите само на професионалните гимназии. С промените обаче вторият етап на гимназията в 11 и 12 клас става профилиран и в него се учат предимно избираеми предмети. Задължителни остават българският, математиката, двата чужди езика, гражданското образование и физкултурата. За сметка на това се увеличават часовете по история и география в десети клас. Намалява обаче биологията.

Нараства и броят на уроците по български и математика. Съгласно наредбата, която регламентира образователния план, дори в 12 клас ще има часове за обучение не само по литература, а именно по български. В осми до десети клас сред предвидените знания са умението да напишеш електронно писмо, CV, резюме, есе по морални и граждански проблеми. В 11-12 клас пък учениците ще могат вече да съставят мотивационно писмо и библиография. Доста се увеличават часовете по математика - с общо 90 за целия период на обучението. В 12-ти клас този предмет досега бе незадължителен, но вече влиза в програмите с общо 62 часа годишно. В трети и четвърти клас се изучава компютърно моделиране, като децата трябва да се научат да правят разлика между дигитална и реална идентичност и да знаят защо не трябва да предоставят лични данни в мрежата.

Новият предмет Гражданско образование ще се учи в общо 139 часа, като той ще замени досегашните "Психология и логика", "Етика и право", "Свят и личност".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай