Матурите донесоха стипендии за 94 училища

Матурите донесоха  стипендии за 94 училища | StandartNews.com

Държавата отпуска допълнителни средства за 94 училища заради високи резултати от матурите. Парите ще бъдат разпределени за стипендии на учениците от девети до 12 клас, като училищните ръководства сами ще определят критериите, по които ще се отпускат. Държавата ще отпуска средствата на базата на броя ученици, като една стипендия е от 20 до 70 лева в зависимост от успеха, казаха от МОН.

 Най-високите се разпределят между 10 училища с добри изпитни резултати. Седем от тях са в столицата - двете немски гимназии, Испанската, Първа английска, Френската, НГДЕК и Италианският лицей. Останалите три училища с най-високи резултати са езиковите гимназии във Варна, Пловдив и Кърджали. Междувременно образователният министър Меглена Кунева съобщи, че предупреждение за ниските резултати на седмокласниците тази година е имало още през лятото на 2013 година, когато тези деца са били в четвърти клас. Тогава випускът се е представил много зле на националното външно оценяване, каза тя пред БНТ. И припомни, че по това време премиер бе Пламен Орешарски.

"Няма следа тогавашният министър да е взел мерки", каза Кунева. По нейните думи тази година четвъртокласниците са с добри резултати, като двойките са под 5%, а тройките са под 10 на сто. "Имаме две трети петици и шестици, надявам се да задържим това ниво", посочи Кунева. Тя подчерта също, че сегашното ръководство на министерството не бяга от отговорност и ще вземе мерки за подобряване на ситуацията. Според нея една от причините за слабите резултати по български език е в това, че за голяма част от децата българският не е майчин език.

Осем проекта за учебници по история

8 проекта на учебници по история и цивилизации за V клас са внесени в МОН, съобщиха оттам вчера. Те са на издателствата "Анубис", "Архимед 2", "Булвест 2000", "Даниела Убенова - Даниела Биланска", "Питагор", "Просвета Плюс"; "Просвета - София" и "Св. Георги Победоносец". Проектите бяха отворени вчера, като на заседанието присъстваха представители на издателствата. Решаването на проблема с учебниците по история за пети клас бе най-спешно, защото децата ще учат по изцяло нова учебна програма. Просветният министър Меглена Кунева благодари на издателите, че са спазили срока да представят до 9 юни проектите си.

Ученици осъдиха шофьор без книжка

Гимназисти от Кърджали участваха в симулативен съдебен процес, осъществен по образователна програма на ВСС и Министерството на образованието "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури". През учебната година учениците от СОУ "П. Р. Славейков" успяха да повишат правната си култура. Техни наставници бяха съдия Дарина Байданова и съдия Здравка Запрянова, които дискутираха с младите хора важни обществени и социални теми - трафик на хора, превенция срещу употреба на наркотични вещества, децата и престъпленията в киберпространството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай