Четвъртък,

Колежи напират да са университети

От: Администратор -
3288
Колежи напират да са университети
A
A
A

Министър Танев иска фирми да влязат в управлението им

Българските колежи, даващи образователната степен "професионален бакалавър", искат да стават университети. Само миналата седмица просветното министерство предложи това да се случи за четири от тях - Колежа по телекомуникации и пощи в София, Колежа по икономика и администрация - Пловдив, Европейския колеж по икономика и управление - Пловдив и Международния колеж в Албена. Депутатите от Комисията по образование в парламента обаче отложиха тази точка, защото според тях тя противоречи на приетата неотдавна Стратегия за висшето образование, където е заложено редуциране на броя на висшите училища у нас.

Четирите колежа, пожелали промяната, имат положителна оценка на проектите си от Националната агенция за оценяване и акредитация. След като станат висши училища, те вече ще могат да обучават и магистри. В същото време обаче просветният министър Тодор Танев лансира коренно различна идея. Той заяви пред депутатите, че "ще измъкне колежите от лапите на висшето образование" и в момента ведомството работи по концепция за това. Според министъра те ще дават майсторски тапии, надграждайки над наученото в професионалните гимназии.

Ако след това решат да продължат и да вземат степен "професионален бакалавър", някои от изучаваните дисциплини и взетите изпити ще им бъдат признавани. Идеята на Танев е те да са тясно обвързани с фирмите, като за целта се направи промяна в Закона за професионалното образование. Там ще бъде заложено, че всеки подобен колеж ще бъде към фирма или консорциум от фирми, като по този начин се гарантира, че хора от практиката ще преподават на обучаваните. Компаниите ще участват и в бордовете на колежите, като ще имат думата при вземането на решения, свързани с преподаването, учебните планове и стажовете.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички