Събота,

Издатели: Мъчат петокласници с "фактура" и "текстура"

От: Администратор -
181
Издатели: Мъчат петокласници с "фактура" и "текстура"
A
A
A

За разминавания в учебните програми алармираха издатели, които вече са започнали работа върху новите учебници. Едно от тях е свързано с това, че понятия и термини, които би трябвало да бъдат въвеждани през основните учебни предмети, се въвеждат чрез дисциплини като "изобразително изкуство".

В тези часове съгласно новите учебни програми децата от пети клас учат понятията "вид" и "жанр", които първо би трябвало да бъдат усвоени в часовете по литература, за да се възприемат по-ясно и разбираемо. Освен това петокласниците ще имат уроци по теория, в които трябва да учат понятия, необходими основно на изкуствоведи - "ескиз", "фактура" /напластяването на бои върху платното/, "текстура", "композиция". Понятието "мащаб" пък първо влиза в употреба през часовете по география, а едва след това се учи по математика. Съществува и друг проблем - тъй като учебните програми са качвани на парче, авторите на учебници за пети клас не са наясно какви понятия и термини се въвеждат в трети и четвърти клас, за да ги употребяват в новите учебници.

Все още не е ясно как ще бъде решен въпросът с помагалата, но новият екип на министерството вече е имал среща с издателите, за да търси решения. Министър Меглена Кунева е била категорична, че няма да има смяна на учебници по средата на учебната година, каквото бе намерението на предишния министерски екип.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията