Събота,

Хакнаха матурата, правят тест на сайта на МОН

От: Администратор -
9145
Хакнаха матурата, правят тест на сайта на МОН
A
A
A

Просветният министър Меглена Кунева успокои, че дори и някой да се е сдобил с въпросите по този начин, не е имало вариант да успее да подскаже

Екип на Нова телевизия успя да пробие защитата на матурите и да се сдобие с всички изпитни варианти по 13 учебни предмета. Това стана минути след началото на втория зрелостен изпит върху предмет по избор, който се проведе вчера. Репортерите успели да влязат в сайта, на който се намира паролата, с което всички директори на училища отварят изпитните въпроси в осем часа сутринта.

Просветният министър Меглена Кунева успокои, че дори и някой да се е сдобил с въпросите по този начин, не е имало вариант да успее да подскаже на абитуриент отговорите, защото класните стаи са под видеонаблюдение и "входът" на информацията е защитен. Тя обаче обеща сайтът на МОН да бъде подложен на стрес-тест.

"Успяхме да блокираме влизането на информация до залите, в които се провеждаха зрелостните изпити", заяви министърът. Кунева посочи, че опазването на изпитните зали е резултат на анализи на пропуски от предишни години. По думите й няма как да се даде сто процента гаранция срещу хакерство, но може да се направи на сто процента възможното да се изолира мястото, където се полага изпит.

„В 8 часа, с подадена от МОН парола до 654 училища, се отварят изпитните въпроси. Раздават се в 4200 изпитни зали. От този момент тези въпроси са на разположение на всички. Оттам нататък ние не можем да опазим каквато и да е тайна", посочи министър Кунева.

Заместникът й Диян Стаматов допълни, че след като децата влязат в залите, достъп до въпросите имат 12 500 квестори, 1000 длъжностни лица, експерти от МОН. От 08,02 ч секретността пада, посочи той.

Наблюдението вътре в класните стаи е правилният подход за честните изпити, това е начинът да се хване кой преписва, допълни министър Кунева. Чрез камерите под видеоконтрол бяха поставени не само учениците, но и квесторите, както и движещите се по коридорите на училищата.

От МОН показаха кадри от видеонаблюдението, на които се вижда как датчиците засичат скритите мобилни телефони на зрелостници и квесторите ги изземат. Общо 33 опита за преписване са предотвратени вчера, като най-много са били в София-град. Заместник-министърът Диян Стаматов поясни, че има данни и за 18 учители, които на матурата в сряда са имали "проблемно" поведение.

 Той е подал сигнал към директорите и те ще бъдат санкционирани. Стаматов поясни също, че още наесен матурата ще бъде в нов формат, който да елиминира вариантите за преписване.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички