Греков: Работим за развитието на земеделското образование

Греков: Работим за развитието на земеделското образование | StandartNews.com

Сандански. „За мен един от основните акценти в работата на Министерството на земеделието и храните е развитието на средното образование. Вече създадохме самостоятелна дирекция „Наука и образование", която ще поддържа тясна връзка със 76-те земеделски професионални гимназии, включени в системата на ведомството ни". Това каза министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков при откриването на учебната година в Земеделската професионална гимназия „Климент Тимирязев" в Сандански.

По време на официалната церемония той връчи символично ключа на знанието на отличничката, приета с най-висок бал в учебното заведение. Пред учителите и учениците министър Греков подчерта, че професионалната земеделска гимназия в града може да се гордее с отличните специалисти, които подготвя.

„Тяхната квалификация и придобити умения са особено нужни днес, когато България трябва да развива конкурентно земеделие и агробизнес на европейско ниво", сподели той. Министър Греков бе категоричен, че трябва да се започне първо с образованието и науката, а след това и с производството. Той подчерта, че е много важно средните училища да поддържат тясна връзка с бизнеса, за да има яснота за реализацията на кадрите, които ще бъдат нужни в различните сектори. Министърът пожела на учителите и учениците успех, градивност и новаторство в утвърждаването на професионалното аграрно образование и наука.

Земеделската професионлана гимназия „Климент Тимирязев" в Сандански е най-голямата в системата на МЗХ. В нея се обучават 630 ученици в различни специалности - „Агроекология", „Икономика", „Туризъм". На събитието официални гости бяха областният управител на Благоевград Муса Палев и кметът на Сандански Андон Тотев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай