Аеробика и хоро вместо успоредка

Аеробика и хоро вместо успоредка | StandartNews.com

Хоро и "Пайдушка тройка" влизат в новите учебни програми за осми клас

Ще има занимания по фитнес, децата ще учат и за хранителните добавки

Каланетика, аеробика и народни танци ще заменят успоредката и висилката в час по физическо. Това предвижда проектът за нови учебни програми по физкултура в осми клас.

Досега осмокласниците в час по физическо изпълняваха елементи от спортна и художествена гимнастика, като имаха упражнения на успоредка, игри с лента и обръч. В новата програма вече не фигурират толкова много игри на уреди, но вместо това в нея са записани упражнения от каланетиката, аеробиката, акробатиката. Освен това учениците ще усвояват стъпки от народните танци - хоро и "Пайдушка тройка". Тласкането на гюле обаче продължава да е част от програмата. Запазен е и скокът на височина, както и отборните игри - волейбол, баскетбол, футбол и хандбал. Програмата предвижда и различни видове избираеми спортове в зависимост от спортната база на училището - гребане, плуване, ски. В осми клас ще се учат стиловете "кроул" и "бруст", а освен това в часове по теория учениците ще трябва да намират информация за известни български плувци. Ще учат и оказване на първа помощ във водна среда, например при мускулни крампи.

В заниманията с туризъм и ориентиране са предвидени четиричасови преходи в средните части на планината. Ще има часове по разпознаване на различните видове местен вятър, както и боравене с компас и ориентиране по карта. Като избираеми присъстват също бадминтон, тенис, фитнес и бойни спортове. По време на заниманията с фитнес са предвидени специални часове за здравословното хранене и изработване на хранителен режим. Децата ще бъдат запознавани и с хранителните добавки и тяхното съдържание, с ползата и вредата от тях. От бойните спортове в програмата фигурират карате-до и джудо. Като част от учебната програма по спорт е предвиден и шахмат. Препоръките на експертите са 75% от часа да отиват за овладяване на задължителните по програма спортове, а една четвърт от времето да бъде посветена на избираемите.
Народните танци са елемент и в програмата за шести клас. Там ще се изучават Самоковско и търновско хоро. Досега като допълнително учебно ядро бе предвидено изучаването на Тракийско хоро и Чирпанска ръченица, които вече не са част от програмите. Сред уредите, на които децата ще се упражняват, са греда, коза и висилка. Отпадат упражненията по художествена гимнастика, които досега съществуваха като алтернативен вариант - с бухалки и лента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай