Понеделник,

25% от четвъртокласниците с двойки на матурите

От: Администратор -
2818
25% от четвъртокласниците с двойки на матурите
A
A
A

София. Близо 25% от четвъртокласниците не са се справили с изпитите за външно оценяване тази година и имат слаби оценки. Влошени резултати, в сравнение с миналата година, учениците показват по български език и литература.Експертите смятат, че причина за ниските резултатие е изцяло новият формат на изпита по БЕЛ, предаде БГНЕС.

Националното външно оценяване включва 1871 училища, 59 637 ученици от 4 клас. На изпита по БЕЛ са се явили 56 800, по математика - 56 755, по "човек и природа" - 57 029, по "човек и общество" - 56 778. Над 95% от учениците са участвали в националното външно оценяване.

Образователният минимум е овладян в достатъчна степен от 74% от учениците, участвали в оценяването. Министърът на образованието Анелия Клисарова заяви,че за останалите 26 на сто имат сериозен проблем, свързан и с отпадането в следващите етапи на обучение.

Оказва се, че аргументиране на личен избор и доказване на собствено мнение са най-големите трудности за учениците на изпита по БЕЛ. При математиката слабостите са при геометричните задачи, при текстовите задачи и при задачите от отворен тип.

Резултатите от положените изпити по български език и литература и по математика в VІІ клас бяха обявени днес следобед. 

Анализите сочат, че близо 3/4 от всички седмокласници са избрали отговор б) като верен на 3-а задача със сгрешеното условие от изпита по български език и литература. Този процент е сред най-високите проценти верни отговори на конкретния тест, като средният процент верни отговори на затворените въпроси е значително по-нисък - 61,6. С по-висок процент верни отговори (в диапазона 80-89%) са само четири задачи, които са традиционно лесни за учениците - свързани с умения за лексикална съчетаемост на думите, с разпознаване на значенията на фразеологични словосъчетания или с проверка на знания за връзката между изучавани автори, творби и жанрове.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията